Diamonds Kenya Kimandi AB Filter 250g
80
15,99
€ /
ks
63,96 € / kg
80
Kenya Kimandi sa podarila vypestovať viacerými malými farmárom. Práve oni dodali svoje kávové čerešne do spracovateľskej stanice Kimandi. Jedná sa konkrétne o variety SL28, SL34 Batian a Ruiru 11. Variety SL sa v Keni pestujú od tridsiatich rokov dvadsiateho storočia. Vtedy sa ich podarilo vyšľachtiť v Scott Agricultural Laboratories (SAL). Tieto variety kávovníkov sa veľmi rýchlo stali obľúbenými medzi farmármi. A to najme vďaka štruktúre koreňového systému, ktorá sa ťahá hlboko do pôdy. Práve to umožňuje kávovníkom čerpanie vodných zásob, ktoré sa ukrývajú v hĺbke. Ruiru 11 je pomerne nová varieta, známa svojou odolnosťou voči chorobám a vysokými počtom kávových čerešní. Mokrý proces spracovania kávových čerešní v stanici Kimandi začína ešte v ten istý deň ako farmári ručne pozbierajú svoje zrelé kávové čerešne. V prvom kroku sa zrelé kávové čerešne s vysokou hustotou oddelia od nezrelých. Tento proces sa vykonáva v nádržiach s vodou a počas neho zrelé čerešne s vysokou hustotou klesajú na dno nádrže. Táto prvá fáza trvá 24 hodín. Potom sa čerešne umiestnia do fermentačnej nádrže na ďalších 24 hodín. V ďalšom kroku sú kávové zrnká očistené od čerešne a slizu. V poslednom kroku sa čerešne umiestnia namáčacích nádrží na 24 hodín. Následne už zostáva len vysušenie čistého zrna a zabalenie do vákuových vriec. Takto vákuovane zrno si lepšie a dlhšie udrží svoj chuťový potenciál. Kenya Kimandi sa nám odprezentovala veľmi čistou chuťou. Naše vnemy doslova zaplavila mandarínka, rebarbora, ostružina a karamel.
Dodávateľ: Diamond's Roastery
Krajina pôvodu: Slovensko
Kenya Kimandi sa podarila vypestovať viacerými malými farmárom. Práve oni dodali svoje kávové čerešne do spracovateľskej stanice Kimandi. Jedná sa konkrétne o variety SL28, SL34 Batian a Ruiru 11. Variety SL sa v Keni pestujú od tridsiatich rokov dvadsiateho storočia. Vtedy sa ich podarilo vyšľachtiť v Scott Agricultural Laboratories (SAL). Tieto variety kávovníkov sa veľmi rýchlo stali obľúbenými medzi farmármi. A to najme vďaka štruktúre koreňového systému, ktorá sa ťahá hlboko do pôdy. Práve to umožňuje kávovníkom čerpanie vodných zásob, ktoré sa ukrývajú v hĺbke. Ruiru 11 je pomerne nová varieta, známa svojou odolnosťou voči chorobám a vysokými počtom kávových čerešní. Mokrý proces spracovania kávových čerešní v stanici Kimandi začína ešte v ten istý deň ako farmári ručne pozbierajú svoje zrelé kávové čerešne. V prvom kroku sa zrelé kávové čerešne s vysokou hustotou oddelia od nezrelých. Tento proces sa vykonáva v nádržiach s vodou a počas neho zrelé čerešne s vysokou hustotou klesajú na dno nádrže. Táto prvá fáza trvá 24 hodín. Potom sa čerešne umiestnia do fermentačnej nádrže na ďalších 24 hodín. V ďalšom kroku sú kávové zrnká očistené od čerešne a slizu. V poslednom kroku sa čerešne umiestnia namáčacích nádrží na 24 hodín. Následne už zostáva len vysušenie čistého zrna a zabalenie do vákuových vriec. Takto vákuovane zrno si lepšie a dlhšie udrží svoj chuťový potenciál. Kenya Kimandi sa nám odprezentovala veľmi čistou chuťou. Naše vnemy doslova zaplavila mandarínka, rebarbora, ostružina a karamel.
ČISTÁ POTRAVINA
Potravina bez škodlivých prísad, bez chemikálií, bez GMO a to aj ako vstupná surovina a krmivo. V živočíšnej výrobe sú zvieratá chované v dôstojných podmienkach.
EKO KVALITA
Potravina, ktorá získala certifikát Demeter, Bio alebo Integrovaná produkcia. Zaraďujeme sem aj potraviny, o ktorých vieme, že sú pestované alebo vyrábané tradične.
OCENENÁ POTRAVINA
Potravina, ktorá získala aspoň jedno z rešpektovaných ocenení, ako napr. Slow food, Great Taste Award, Robert Parker, Autentista Slovakia a pod. Zoznam uznávaných ocenení priebežne aktualizujeme.
SLOVENSKÁ POTRAVINA
Potravina vypestovaná, vychovaná alebo vyrobená na Slovensku. Patria sem aj potraviny, ktoré nie sú na Slovensku dopestované (káva, čaj, čokoláda), no ich finálne spracovanie prebieha u nás.
OBVYKLÁ POTRAVINA
Potravina vyrobená v krajine alebo regióne, pre ktorý je typická. Ide napríklad o špagety z Talianska, niťovky zo Slovenska alebo ajvar z Macedónska.
ZNAČKA KVALITY EÚ
Poklady, ktoré sú stelesnením kultúrnych tradícií. CHOP/DOP Chránené označenie pôvodu. CHZO/IGP Chránené zemepisné označenie. ZTŠ/STG Zaručená tradičná špecialita.
REMESELNÁ VÝROBA
Potravina vyrobená tradičným spôsobom pri dodržaní pôvodných postupov. Napríklad pri údenom mäse sa nepoužíva tekutá aróma, ale klasické údenie na drevenej štiepke.
MALÝ VÝROBCA
Malý alebo stredný výrobca, ktorý nie je súčasťou nadnárodnej korporácie. Výrobca prispievajúci k sociálno-ekonomickému rozvoju krajiny.
EKO OBAL
Potravina bez obalu, s vratným obalom, recyklovateľným alebo recyklovaným, s obalom biodegradovateľným a kompostovateľným, ktorý používame tiež v našej výrobe YEME.