Sardínsky chrumkavý chlieb 250g
65
5,99
€ /
ks
23,96 € / kg
65
Sardínsky chrumkavý chlieb. Takmer každý región má svoj typický chlieb alebo pečivo. Na Sardínii je ním carasau. Má staroveký pôvod a pochádza z oblasti Baronie v provincii Nuoro. Chlieb Carasau vďačí za svoj názov zvuku, ktorý vydáva pri lámaní, pretože je veľmi chrumkavý. Je tenký a preto známy aj ako notový papier, v taliančine carta da musica. Tenký a chrumkavý chlieb sa skladá zo 4 základných ingrediencií: tvrdej pšenice, droždia, vody a soli. Vyvaľká sa na extrémne tenké kolieska a pečie sa v peci na drevo, kým sa chlieb nenafúkne ako balón. Potom sa rýchlo rozreže na dve polovice, čím sa ešte viac zoštíhli. Potom sa znova opečie v rúre a úplne vysuší. Keďže vydrží dlho, pôvodne vznikol ako potravina pre pastierov. Gazdinky chlieb carasau tradične vyrábali pre pastierov, aby ho so svojimi stádami nosili dlhé mesiace na vysoké pastviny. Chlieb môžete konzumovať suchý alebo namočený v mlieku na rehydratáciu a ochutený medom či džemom. Tiež so syrom, mäsovými lahôdkami. Veľmi delikátne je spojenie jemnej chute chlebíka carasau s bottargou, sušenými ikrami. Bottargu nakrájajte na tenké plátky. Preložte po jednotlivých „poschodiach“ s chlebíkom. Prelejte extra panenským olivovým olejom. Na zjemnenie chutí môžete použiť v rovnakom recepte s bottargou aj kombináciu s bielym jogurtom a čerstvou rukolou. Prípadne si ho vychutnať len samostatne so syrovou nátierkou s bottargou Esmeralda.
Dodávateľ: Smeralda
Krajina pôvodu: Taliansko
Sardínsky chrumkavý chlieb. Takmer každý región má svoj typický chlieb alebo pečivo. Na Sardínii je ním carasau. Má staroveký pôvod a pochádza z oblasti Baronie v provincii Nuoro. Chlieb Carasau vďačí za svoj názov zvuku, ktorý vydáva pri lámaní, pretože je veľmi chrumkavý. Je tenký a preto známy aj ako notový papier, v taliančine carta da musica. Tenký a chrumkavý chlieb sa skladá zo 4 základných ingrediencií: tvrdej pšenice, droždia, vody a soli. Vyvaľká sa na extrémne tenké kolieska a pečie sa v peci na drevo, kým sa chlieb nenafúkne ako balón. Potom sa rýchlo rozreže na dve polovice, čím sa ešte viac zoštíhli. Potom sa znova opečie v rúre a úplne vysuší. Keďže vydrží dlho, pôvodne vznikol ako potravina pre pastierov. Gazdinky chlieb carasau tradične vyrábali pre pastierov, aby ho so svojimi stádami nosili dlhé mesiace na vysoké pastviny. Chlieb môžete konzumovať suchý alebo namočený v mlieku na rehydratáciu a ochutený medom či džemom. Tiež so syrom, mäsovými lahôdkami. Veľmi delikátne je spojenie jemnej chute chlebíka carasau s bottargou, sušenými ikrami. Bottargu nakrájajte na tenké plátky. Preložte po jednotlivých „poschodiach“ s chlebíkom. Prelejte extra panenským olivovým olejom. Na zjemnenie chutí môžete použiť v rovnakom recepte s bottargou aj kombináciu s bielym jogurtom a čerstvou rukolou. Prípadne si ho vychutnať len samostatne so syrovou nátierkou s bottargou Esmeralda.
ČISTÁ POTRAVINA
Potravina bez škodlivých prísad, bez chemikálií, bez GMO a to aj ako vstupná surovina a krmivo. V živočíšnej výrobe sú zvieratá chované v dôstojných podmienkach.
EKO KVALITA
Potravina, ktorá získala certifikát Demeter, Bio alebo Integrovaná produkcia. Zaraďujeme sem aj potraviny, o ktorých vieme, že sú pestované alebo vyrábané tradične.
OCENENÁ POTRAVINA
Potravina, ktorá získala aspoň jedno z rešpektovaných ocenení, ako napr. Slow food, Great Taste Award, Robert Parker, Autentista Slovakia a pod. Zoznam uznávaných ocenení priebežne aktualizujeme.
SLOVENSKÁ POTRAVINA
Potravina vypestovaná, vychovaná alebo vyrobená na Slovensku. Patria sem aj potraviny, ktoré nie sú na Slovensku dopestované (káva, čaj, čokoláda), no ich finálne spracovanie prebieha u nás.
OBVYKLÁ POTRAVINA
Potravina vyrobená v krajine alebo regióne, pre ktorý je typická. Ide napríklad o špagety z Talianska, niťovky zo Slovenska alebo ajvar z Macedónska.
ZNAČKA KVALITY EÚ
Poklady, ktoré sú stelesnením kultúrnych tradícií. CHOP/DOP Chránené označenie pôvodu. CHZO/IGP Chránené zemepisné označenie. ZTŠ/STG Zaručená tradičná špecialita.
REMESELNÁ VÝROBA
Potravina vyrobená tradičným spôsobom pri dodržaní pôvodných postupov. Napríklad pri údenom mäse sa nepoužíva tekutá aróma, ale klasické údenie na drevenej štiepke.
MALÝ VÝROBCA
Malý alebo stredný výrobca, ktorý nie je súčasťou nadnárodnej korporácie. Výrobca prispievajúci k sociálno-ekonomickému rozvoju krajiny.
EKO OBAL
Potravina bez obalu, s vratným obalom, recyklovateľným alebo recyklovaným, s obalom biodegradovateľným a kompostovateľným, ktorý používame tiež v našej výrobe YEME.
Prehľad objednávky
Váš košík je zatiaľ prázdny :-(