Sardínska cestovina fregola 500g
75
4,99
€ /
ks
9,98 € / kg
75
Fregola, malé tradičné cestoviny zo Sardínie. Fregola sú jedinečné cestoviny, ktoré v iných talianskych regiónoch nenájdete. Sú vyrobené z guľôčok semoliny z tvrdej pšenice a vody, ručne zvinutých a opečených v rúre. Cestoviny sa vyrábali a vyrábajú v terakotovej alebo drevenej miske, na Sardínii nazývané „scivedda“. Vzhľadom na veľkosť a tvar sardínskej fregoly označujú tieto cestoviny aj sardínsky kuskus, ktorý má rovnakú techniku výroby. Cestoviny majú však odlišné zloženie aj postup prípravy. Fregola sa opeká ešte surová a potom sa uvarí v osolenej vode alebo vo vývare či omáčke. Vo všeobecnosti jedia Sardínčania fregolu v jedlách z morských plodov alebo so zeleninou. Ďalšími typickými jedlami sú fregola s cícerom, mušľami, morskými plodmi a bottargou. Sardínska fregola má veľmi dlhú históriu. Hoci pochádza z 10. storočia, prvým historickým dokumentom, ktorý ju spomína, je štatút mlynárov Tempio Pausania, mesta na severe Sardínie zo 14. storočia. Konzumáciou fregola cestovín podporíte zdravé trávenie. Medzi ich zdravotné výhody patrí tiež zníženie vysokého krvného tlaku, pozitívne ovplyvňujú činnosť srdcovo-cievneho systému, upravujú hladinu cukru a cholesterolu v krvi a vďaka vláknine napomáhajú predchádzať vzniku cukrovky.
Dodávateľ: Smeralda
Krajina pôvodu: Taliansko
Fregola, malé tradičné cestoviny zo Sardínie. Fregola sú jedinečné cestoviny, ktoré v iných talianskych regiónoch nenájdete. Sú vyrobené z guľôčok semoliny z tvrdej pšenice a vody, ručne zvinutých a opečených v rúre. Cestoviny sa vyrábali a vyrábajú v terakotovej alebo drevenej miske, na Sardínii nazývané „scivedda“. Vzhľadom na veľkosť a tvar sardínskej fregoly označujú tieto cestoviny aj sardínsky kuskus, ktorý má rovnakú techniku výroby. Cestoviny majú však odlišné zloženie aj postup prípravy. Fregola sa opeká ešte surová a potom sa uvarí v osolenej vode alebo vo vývare či omáčke. Vo všeobecnosti jedia Sardínčania fregolu v jedlách z morských plodov alebo so zeleninou. Ďalšími typickými jedlami sú fregola s cícerom, mušľami, morskými plodmi a bottargou. Sardínska fregola má veľmi dlhú históriu. Hoci pochádza z 10. storočia, prvým historickým dokumentom, ktorý ju spomína, je štatút mlynárov Tempio Pausania, mesta na severe Sardínie zo 14. storočia. Konzumáciou fregola cestovín podporíte zdravé trávenie. Medzi ich zdravotné výhody patrí tiež zníženie vysokého krvného tlaku, pozitívne ovplyvňujú činnosť srdcovo-cievneho systému, upravujú hladinu cukru a cholesterolu v krvi a vďaka vláknine napomáhajú predchádzať vzniku cukrovky.
Nutričné hodnoty na 100g
Energetická hodnota: 1485 kJ/350 kcal
-
Tuk
(1,2g)
- Z toho nasýtené mastné kyseliny (0,2g)
-
Sacharidy
(70g)
- Z toho cukry (1,8g)
- Bielkoviny (13g)
- Soľ (<0,01g)
- Vláknina (0g)
Múka z tvrdej PŠENICE, voda
ČISTÁ POTRAVINA
Potravina bez škodlivých prísad, bez chemikálií, bez GMO a to aj ako vstupná surovina a krmivo. V živočíšnej výrobe sú zvieratá chované v dôstojných podmienkach.
EKO KVALITA
Potravina, ktorá získala certifikát Demeter, Bio alebo Integrovaná produkcia. Zaraďujeme sem aj potraviny, o ktorých vieme, že sú pestované alebo vyrábané tradične.
OCENENÁ POTRAVINA
Potravina, ktorá získala aspoň jedno z rešpektovaných ocenení, ako napr. Slow food, Great Taste Award, Robert Parker, Autentista Slovakia a pod. Zoznam uznávaných ocenení priebežne aktualizujeme.
SLOVENSKÁ POTRAVINA
Potravina vypestovaná, vychovaná alebo vyrobená na Slovensku. Patria sem aj potraviny, ktoré nie sú na Slovensku dopestované (káva, čaj, čokoláda), no ich finálne spracovanie prebieha u nás.
OBVYKLÁ POTRAVINA
Potravina vyrobená v krajine alebo regióne, pre ktorý je typická. Ide napríklad o špagety z Talianska, niťovky zo Slovenska alebo ajvar z Macedónska.
ZNAČKA KVALITY EÚ
Poklady, ktoré sú stelesnením kultúrnych tradícií. CHOP/DOP Chránené označenie pôvodu. CHZO/IGP Chránené zemepisné označenie. ZTŠ/STG Zaručená tradičná špecialita.
REMESELNÁ VÝROBA
Potravina vyrobená tradičným spôsobom pri dodržaní pôvodných postupov. Napríklad pri údenom mäse sa nepoužíva tekutá aróma, ale klasické údenie na drevenej štiepke.
MALÝ VÝROBCA
Malý alebo stredný výrobca, ktorý nie je súčasťou nadnárodnej korporácie. Výrobca prispievajúci k sociálno-ekonomickému rozvoju krajiny.
EKO OBAL
Potravina bez obalu, s vratným obalom, recyklovateľným alebo recyklovaným, s obalom biodegradovateľným a kompostovateľným, ktorý používame tiež v našej výrobe YEME.