Dúfam, že lokálni pestovatelia budú opäť dôležití

GEJZA VARGA pestuje ovocie a zeleninu na južnom Slovensku, ktoré následne spracováva do ovocných a zeleninových štiav pod značkou Južné sady. Ako ovocinár pracuje už viac než 30 rokov. Prvý skleník s citrusmi mal už ako stredoškolák, následne vyštudoval záhradníctvo a s výrobou začínal ešte za socializmu.

Ako ovocinár pracujete už viac než 30 rokov a ste jeden z mála slovenských ovocinárov, ktorého nepoložila lacnejšia konkurencia zo zahraničia. Čím to bolo, že vy ste “prežili”?

Najhoršie obdobie bolo, keď Slovensko vstúpilo do Európskej únie a supermarkety zaplavili lacnejšie produkty zo zahraničia. Gro potravín vrátane ovocia sa predáva práve v supermarketoch, kde ako malí pestovatelia nemáme prístup.

My sme však investovali všetko do nákupu zariadení a už sme to nemohli len tak zahodiť. Aby sme to nejako zachránili, tak sme sa pustili do spracovania ovocia a rozšírili sme to aj o zeleninu a zeleninové šťavy. Mali sme šťastie aj vďaka silnému partnerovi.

Ako sa vám darí dnes?

Momentálne sa nám zlepšuje odbyt. Už vieme dodávať naše produkty do obchodov ako Yeme a za normálne ceny.

Cítite, že sa dopyt Slovákov po slovenských výrobkoch mení?

Áno, vyzerá to tak. Veľa slovenských poľnohospodárov v minulosti skrachovalo a obchody zisťujú, že slovenských výrobkov už tak veľa nie je. A tým, že je toho nedostatok, tak spotrebitelia začali inak rozmýšľať a viac hľadať.

Myslíte si, že sa tento trend do budúcnosti udrží?

Dúfam v to, že lokálni pestovatelia budú opäť dôležití a spotrebitelia budú nakupovať lokálne výrobky. Že si budú kupovať papriku od svojho farmára a nie odniekiaľ z Argentíny. Prvé lastovičky naznačujú, že by to mohlo ísť týmto smerom.

Je všeobecne známe, že poľnohospodári na Slovensku nemajú práve najlepšie podmienky na prácu. Napadne vám ale nejaká výhoda toho, že hospodárite práve u nás?

Výhodou sú produkty, ktoré zodpovedajú slovenským zákonom a predpisom. A tie sú veľmi prísne. Ak bude konzument kupovať slovenské výrobky, tak si môže byť istý, že potraviny sú skutočne kvalitné. Ak bude kupovať výrobky z iných štátov, tam je kvalita úplne inde. To sa dá ukázať napríklad na počte postrekov. Na Slovensku je možné postrekovať v systéme integrovanej produkcie oveľa menej než napríklad v západnej Európe, vďaka čomu sú naše výrobky zdravšie a menej zaťažené chémiou.

Ovocné šťavy, ktoré spracovávate majú na obale uvedené, že ide o produkt bez chémie, pridaného cukru a vody. Spotrebitelia si už však v obchode kúpia akýkoľvek džús, ktorý má na krabici uvedené, že ide o 100% ovocie. Aký je v tom rozdiel?

Ak máte na krabici napísané 100% jablko, znamená to len to, že okrem jablka tam nie je iné ovocie. Ale samotný ovocný podiel je len nejakých 30% a zvyšok je voda. Z nejakého dôvodu to zákon umožní takto napísať, avšak je to zavádzajúce a podstatné je zloženie. Naše šťavy majú 100% ovocný podiel bez vody.

Takže, ak by som si kúpila liter vašej šťavy a priliala k nej približne 2 litre vody, dosiahnem rovnaký efekt, ako keby som si kúpila napríklad tri džúsy zo supermarketu?

Áno. A teda vás v konečnom dôsledku vyjde naša šťava lacnejšie. Ale máloktorý spotrebiteľ má nad tým čas takto premýšľať. Každý má v hlave milión ďalších vecí, ktoré musí riešiť.

Vám sa darí v osobnom živote premýšľať nad kvalitou potravín, ktoré kupujete?

Ja nakupujem len to, čo si neviem dochovať alebo dopestovať a kupujem len potraviny, ktoré už dlhšie poznám. Veľmi zriedka skúšam niečo nové. Kupujem si drahšie potraviny, lebo sú kvalitnejšie, ale keď to prerátam, tak to často vyjde lacnejšie. Lacné veci zásadne nekupujem, lebo viem, že dobré veci sa nedajú spraviť za málo peňazí a potom si to odskáče moje zdravie a zdravie mojej rodiny. Radšej menej, ale zdravého a dobrého.

Tento web používa súbory cookie. Informácie o tom, ako používate tento web, sa zdieľajú s Googlom. Používaním tohto webu vyjadrujete svoj súhlas s používaním súborov cookie. Viac informácií