← naspäť na hlavnú stránku

Múdre telo

Naše telo je múdre. Táto múdrosť sa prejavuje aj v intuitívnom výbere potravín. Naše telo si vie v danej chvíli vybrať presne také jedlo, ktoré zodpovedá našim momentálnym potrebám. Súčasne telo vie aj koľko v danej chvíli môže zjesť a za približne aký čas sa znova ohlási hlad. Nepotrebujeme žiadne zákazy a obavy súvisiacie s konzumáciou jedla.

1. jedzme s rozumom

Stresu sa nedá vyhnúť za predpokladu, že nechceme žiť na opustenom atole, kde nám spoločnosť robia chrobáčiky a plachá divá zver za štebotu jarných vtáčat. V strese neuvažujeme o tom, či je konkrétne jedlo pre nás vhodné, či ho zjeme tak akurát a ako sa tá potrava správa v našom tele. Prosto máme hlad, tak jeme. Väčšinou to, čo je rýchlo dostupné. Je to prirodzené, ale nie úplne zdravé. Každý z nás može v sebe nájsť vnútorného pomocníka, ktorý nám našepká, čo je pre nás najlepšie, čo jesť a čo nie. Dobrým začiatkom je pokúsiť sa stres identifikovať, zistiť čo ho spôsobuje a následne zvoliť tú správnu stratégiu ako ho zvládnuť. Zhltnúť niečo, čo je po ruke, nebude vždy tá správna voľba. V strese totiž vznikajú aj negatívne emócie, ktoré priamo ovplyvňujú naše stravovanie a výber potravín. Ak ste ten typ, ktorý od rána pracuje a na jedlo si spomenie až keď mu žalúdok pripomenie svetový hladomor, a ten naše telo istotne nechce zažiť, riešením by mohlo byť začať vedome rozmýšľať o jedle trocha viac dopredu, a tak sa vyhnúť stresovej situácii.

2. vyberajme si

Nikto nepochybuje o tom, že naše telo potrebuje neustály prísun živín, aby mohlo fungovať. Ale telo je viac ako strojček, je domovom nášho vedomia, celej našej osobnosti a aj preto sa hovorí: “Si tým, čo ješ”. Ak jeme najmä to, čo nám svedčí, teda kvalitne, pestro a v primeraných množstvách, prejavujeme tým sebaúctu, zdravú sebalásku, vzťah k sebe. Ak do seba nahádžeme jedlo bez rozmyslu ako do odpadkového koša, budeme sa tak aj cítiť. Naše telo nie je odpadová nádoba, aj keď z neho v konečnom dôsledku odpad nejakým spôsobom vylúčime. Dôležité je porozumieť, že akú kvalitu vo forme jedla do tela dáme, toľko kvality dostaneme v podobe životnej energie, a okrem toho umožníme všetkým našim vnútorným orgánom optimálne fungovať. Buďme aj k sebe enviromentálne zodpovední a vedome trieďme a nájdime pre seba tie správne potraviny. Fyzické telo a psychika sú prepojené nádoby. Málo sa hovorí o tom, aké emócie v nás vyvoláva dobré a zlé jedlo. Podľa jedného výskumu najzdravší ľudia, ktorí sa dožívajú najvyššieho veku žijú v Taliansku a na japonskom ostrove Okinawa. Spoločné znaky týchto úplne odlišných spoločností boli: život s minimom stresu, veľké rodinné spoločenstvá a spoločné dlhotrvajúce stolovanie. To, ako a čo jeme sa priamo podpisuje na kvalite nášho života, a preto sa jedlo nedá zúžiť len na kalórie, vitamíny a omega-3 mastné kyseliny. Nie je na škodu odpovedať si na otázku: Čo pre mňa jedlo znamená?

3. počúvajme svoje telo

V skutočnosti nášmu telu šéfuje mozog. Všetky vnemy zvnútra i zvonka sa spracovávajú v ňom. On vysiela signály do celého tela a ovplyvňuje všetky telesné a psychické procesy. Mozog je zodpovedný aj za to aké látky sa tvoria v našom tele. Pomocou týchto látok sú ovplyvňované všetky životné funkcie, telesné deje, aj psychika. Mozog funguje ako sebec a dáva prednosť rýchlemu mysleniu pred pohybom. Jednoducho povedané, keď budeme svoje telo vhodne a dostatočne živiť, bude aj mozog mať dostatok energie na všetko, čo potrebuje vykonávať. S mozgom a s telom sa dá dohodnúť, len si musia navzájom porozumieť. Ak chceme byť v lepšom kontakte so svojim telom, mali by sme vedieť odpozorovať a správne vyhodnotiť signály, ktoré nám vysiela a podľa toho aj uspokojovať jeho potreby. A nielen v otázkach jedla. Spoznajte signály svojho tela, svoje stravovacie návyky a spoznáte seba.

← naspäť na hlavnú stránku
Tento web používa súbory cookie. Informácie o tom, ako používate tento web, sa zdieľajú s Googlom. Používaním tohto webu vyjadrujete svoj súhlas s používaním súborov cookie. Viac informácií