Kulinárod
Plnené veľkonočné vajcia v skle
Uvarte údené mäso domäkka, ideálne v tlakovom hrnci s cibuľou, cesnakom, bobkovým listom, novým a celým čiernym korením. Varte ho v naparovacom sitku spolovice ponorené vo vode. Vďaka použitiu tlakového hrnca sa mäso rýchlo uvarí a bude šťavnaté. …
Zelený šalát s kozím syrom
Šaláty opláchnite vodou a odstreďte. Zmiešajte s mikrobylinami šalátu Herbology a umiestnite do veľkej misy Hrozno nakrájajte na polovice, 1 figu aspoň na 4 časti, príp. menšie, vyberte z granátového jablka jadierka. Uložte na šalát. Čerstvý kozí…
Bylinková polenta s cibuľkami
Pór zbavíme korienka, poškodených listov a pokrájame na rovnaké časti s dĺžkou približne 8 - 10 cm. Potom prekrojíme každý kus pozdĺžne, dôkladne umyjeme. Cibuľky takisto umyjeme, zbavíme korienkov, hrubšie časti pozdĺžne prekrojíme a vňate…
Hŕstková polievka
Hrachor namočíme cez noc (aspoň 12 hodín) a vodu zlejeme, nepoužijeme. Strukovinovú zmes na hŕstkovú polievku namočíme pred varením na 1 hod. a vodu tiež zlejeme. Najprv dáme zvlášť variť hrachor a po pol hodine pridáme strukovinovú zmes spolu s…
Šťavnatý rib eye steak
Nezabudnite mäso vytiahnuť z chladničky aspoň 1 hodinu pred prípravou. Trúbu nechám rozpáliť na 180 stupňov. Ako prvú si pripravím zemiakovú kašu. Zemiaky ošúpem a vhodím do poriadne osolenej vody. Nechám variť, kým úplne zmäknú. Počas toho…
Plnený bravčový bôčik
Kožu bravčového bôčika narežte do diamantového tvaru. Pokúste sa nakrojiť iba kožu, nie mäso. Bôčik rozkrojte na jeden väčší neprerušovaný plát (tzv. na „knihu“). Mäso nerozkrojte úplne, no ak sa to stane, netrápte sa. Mäso bôčika narežte…
Tradičné bliny (slané lievance)
Obe múky preosejte a so soľou a instantným droždím premiešajte v mise. Mlieko a kyslú smotanu dajte do hrnčeka na mierny plameň a za stáleho miešania dve minúty prehrievajte, aby boli vlažné. Odoberte z ohňa. Pridajte žĺtok a prešľahajte, aby sa…
Mrkvový perník
Prezreté bio banány pretlačíme vidličkou, pridáme obsah vanilkového struku, cukor, slobodné vajíčko a vymiešame. Potom do zmesi zapracujeme aj mlieko a olej. Mrkvu očistíme, najemno postrúhame a zmiešame so šťavou z polovice bio citróna.…
Čokoládové šuhajdy
Pripravíme si plnku: V hrnci s dvojitým dnom privedieme k varu Salko za stáleho miešania, ihneď prisypeme ryžovú múku/krupicu, minútu povaríme, vypneme a domiešame do hladkej hustej konzistencie, vmiešame maslo, nasekané lieskovce, rum (voliteľné) a…
Zapekaná brokolica a cuketa s pistáciovou krustou
Na širokej panvici krátko opečieme na polovici extra panenského oleja cesnak (pozor, aby nám nezhnedol), nasekanú papričku, nakrájanú umytú cuketu na kocky a očistený fenikel na polmesiačiky. Vňať odložíme na dekorovanie. Podlejeme vodou, pridáme…