
Hokaido polievka
Hokkaido tekvica z farmy Gejzu Vargu (cca 800 g)
3 bio mrkvy (cca 200 g)
1 menší bio fenikel
1 šalotka
hrsť koriandrovej vňate
150 g ovčej bryndze Gemerské ovečky (alebo 80 g Miso pasty)
10 čerstvých perilových listov
4 lyžice extra panenského olivového oleja Terre Francescane
3 – 4 bio bobkové listy Mill & Mortar
1 ČL bio korenia Happy Roots Mill & Mortar
1 KL bio mletej kurkumy Mill & Mortar
1 KL bio citrónového tymianu Mill & Mortar
1 KL bio korenia Sumac Mill & Mortar
bio čierne korenie Mill & Mortar
1 ČL bio mletej rasce
1 KL Aceto balsamico Orlando IGP, 4-ročný, zn. Leonardi
1 ČL jemnej morskej soli
voda podľa potreby
Hokkaido tekvicu umyjeme, vyberieme jadierka, nešúpeme a nasekáme na 3 - 4 cm kusy.
Na extra panenskom olivovom oleji orestujeme v hrnci šalotku a na pásiky nakrájaný fenikel, pridáme bio korenie Happy roots, kurkumu, rascu, mrkvu nasekanú na kolieska, hokaido. Restujeme cca 5 minút, podlejeme vodou, pridáme bobkový list, koriandrovú vňať 2/3 a varíme, kým nie je tekvica a mrkva mäkká.
Na záver pridáme zvyšok koriandrovej vňati, balzamikový ocot, v mažiariku rozdrvené bio čierne korenie, soľ a skontrolujeme vodu pre optimálnu hustotu. Prípadne 1 dcl vody dolejeme a necháme prejsť minútku varom.
Vyberieme pevné časti (bobkový list) a vymixujeme na krémovú konzistenciu.
Pred podávaním pridáme lyžicu, dve ovčej bryndze, posypeme sumacom a dekorujeme perilovými lístkami, ktoré sú jedlé. Pokiaľ nemôžeme jesť bryndzu, nahradíme ju miso pastou a to tak, že na záver do horúcej polievky vmiešame jednu čajovú lyžicu miso pasty.