Jahňacie kotlety s pečenou zeleninou a zemiakmi
800 g zemiakov
500 g mrkvy
250 g petržlenu
250 g bio cvikly
6 celých strúčikov cesnaku
čerstvý rozmarín
čerstvý tymián
1 kg bio jahňacích kotletiek z farmy Rudimov
bio extra panenský olivový olej Terre Francescane
jemná kuchynská soľ Sal de Ibiza
bio morská soľ vo vločkách Mill & Mortar
Rozpáľte si rúru/pec na 220 °C. Bio cviklu (neošúpanú) rozdeľte pozdĺžne podľa veľkosti na chutné kusy. Rozložte ju na plech, prelejte bio extra panenským olivovým olejom, posoľte, poukladajte na ňu čerstvý tymián a rozmarín. Vložte do rozpálenej rúry/pece cca na 30 - 40 min. Vyberte bio jahňacie kotletky z chladničky vopred.
Rovnako postupujte s mrkvou a petržlenom. Najskôr zeleninu ošúpte, pokrájajte na 3 – 4 cm hranoly, uložte na ďalší plech, prelejte bio extra panenským olivovým olejom, pridajte 6 ks neošúpaných strúčikov cesnaku vcelku, posoľte, poukladajte čerstvý tymián a rozmarín. Vložte do rozpálenej rúry/pece na 25 - 30 min. a cviklu dajte o poschodie nižšie. Akonáhle sa začne zelenina príjemne opekať, vyberte oba plechy.
Medzitým dajte variť do vody zemiaky v šupke, na strednom stupni varte podľa veľkosti zemiakov cca 10 – 15 min., otestujte, či sú vo vnútri mäkké vidličkou. Po dovarení ošúpte.
Akonáhle sa blížite k záveru, na maximálne rozpálenú nepriľnavú panvicu alebo platňu uložte bio jahňacie kotletky a ugrilujte z každej strany max do 3 min., následne otočte na ďalšie 3 min., aby boli vo vnútri medium a mäkké. Nemusíte použiť žiadny tuk, nakoľko kotletky sa krásne grilujú na svojom tuku. Soľ použite až pri servírovaní.
Na tanier servírujte najskôr zemiaky, ktoré pretlačte vidličkou, posoľte a prelejte bio extra panenským olivovým olejom. Na ne uložte pečenú zeleninu a na záver bio jahňacie kotletky, ktoré osoľte vločkami morskej soli a prelejte celý tanier opäť bio extra panenským olivovým olejom. Použite ako dekoráciu čerstvý tymián a rozmarín a použite aj ten, ktorý sa piekol so zeleninou, bude príjemne chrumkavý.
Odporúčame dochutiť na tanieri pri servírovaní bio jahňacie kotletky so zeleninou balzamikovým octom Aceto Balsamico di Modena IGP Leonardi (čím starší, tým je hustejší, výraznejší a lepší), príp. balzamikovým Condimentom Leonardi. Príjemne vybalansuje chuť dosladka, avšak bez použitia cukru či karamelu, len z hroznového muštu a vínneho octu.