Cibuľová nátierka so syrom Robiola marzolina
150 g bielej cibule
150 g červenej cibule
pažítka
250 g syra Robiola Marzolina Castagna
2 PL bio sezamového oleja Classic Ayurveda
1 PL bio extra panenského olivového oleja Terre Francescane
1 KL bio sušeného tymiánu Mill & Mortar
bio čierne korenie Mill & Mortar
jemná kuchynská soľ Sal de Ibiza
+ tyčinky, tortilly, pečivo, cestoviny alebo chlieb
Cibule očistíme, šupky dôkladne umyjeme pod tečúcou vodou a osušíme v utierke.
Vysušené cibuľové šupy rozmiestnime na plechu vystlanom papierom na pečenie a vložíme do rúry vyhriatej na 160 °C. Pečieme približne 12-15 minút, resp. kým sú všetky kúsky prepečené a dajú sa rozdrviť medzi prstami. Necháme vychladnúť a potom rozmixujeme so štipkou morskej soli v mixéri na prášok.
Očistené cibule pokrájame na tenké plátky.
V panvici ohrejeme sezamový a bio extra panenský olivový olej, pridáme pokrájanú cibuľu a pomaly opekáme. Keď cibuľa zmäkne a zostane vláčna, pridáme bio sušený tymián a štipku bio mletého čierneho korenia. Cibuľu opekáme celkovo až 12-15 minút a potom necháme vychladnúť.
Syr roztlačíme vidličkou alebo pretláčadlom na zemiaky. Pridáme cibuľový prášok a 2/3 opečenej cibule. Všetko dôkladne spojíme vidličkou alebo stierkou.
Nátierku štedro nanesieme na tanier a ozdobíme zvyškom opečenej cibule a čerstvou pažítkou.
Výdatná chuť a aróma opečenej cibule v spojení s lahodným syrom sa postarajú o sýte jednohubky, občerstvenie alebo ľahkú večeru. Krémová chuť výborne vynikne na pečive, tortille, poslúži ako dip k tyčinkám, čipsom alebo ju skúste primiešať k čerstvo uvareným a ešte horúcim cestovinám.