Šalotkový slaný koláč quiche

Šalotkový slaný koláč quiche

Recept pre 4-6 Osôb
Doba prípravy 60 min.
Doba varenia 50 min.
ingrediencie:

forma s priemerom 26 cm

1 kg cibule šalotky
kôra z jedného bio citróna
30 g bio Tatranského masla
20 g bio extra panenského olivového oleja Terre Francescane
bio aníz Mill & Mortar
drvená rasca, príp. bio Caraway rasca celá Mill & Mortar rozdrvená v mažiari
korenie bio Za‘atar Mill & Mortar
čierne korenie bio Black Peppercorn Mill & Mortar rozdrvené v mažiariku
2 PL Aceto Balsamico di Modena Leonardi (balzamikový ocot)
1 PL Condiment Saba Leonardi
10 g pistáciovej múky, resp. pomleté pistácie Infinuty
soľ Sal de Ibiza
40 g kryštálového cukru
5 PL vody

Cesto:
210 g hladkej pšeničnej múky Roľnícky mlyn + 15 g na zapracovanie
150 g jemného tvarohu, bio tvaroh plnotučný 50 % Berchtensgadener Land
25 g pistáciovej múky, resp. pomleté pistácie Infinuty
125 g bio Tatranského masla + 10 g na vytretie formy
1 slobodné vajce Agro Slovensko
5 g soli Sal de Ibiza

Príloha:
Herbology horčica / Spicy Microgreens Mix

postup:

Vypracovanie cesta: V miske zmiešame rukou zmäknuté maslo, múku, tvaroh, vajce a pistáciovú múku na kompaktné a pružné cesto. Pokiaľ sa cesto lepí na ruky, pridáme troška múky. Cesto necháme odpočívať v chladničke cca hodinu.

Príprava náplne: šalotku ošúpeme, očistíme. Do hrnca dáme zovrieť vodu a šalotku necháme povariť približne 5 – 7 minút, scedíme a necháme vychladnúť. Ak nechceme použiť príliš veľa riadu, môžeme šalotku povariť v hlbšej panvici, kde budeme neskôr opekať šalotku s ostatnými ingredienciami. Na panvicu dáme maslo a olej, šalotku opečieme najprv 15 minút, pridáme cukor, koreniny, kôru z citróna, ocot a condiment Saba, jemne premiešame, drevenou varechou otáčame šalotky sem tam a pomaly opekáme, cukor sa pomaly karamelizuje a vzniká šťava. Po 10 minútach postupne pridáme lyžice vody a soľ. Opekáme cca 45 min, šalotka musí byť hnedastá a v panvici sa vytvorí hustejšia sirupovitá šťava. Necháme trocha vychladnúť a šalotky prekrojíme nožom na polovicu, šťavu použijeme na koláč. Na doske vyvaľkáme cesto na výšku 0,8 – 1 cm, dáme do maslom vytretej formy. Cesto vo forme popicháme vidličkou a poukladáme naň na polovicu prekrojené šalotky, pridáme rovnomerne šťavu z panvice. Posypeme pistáciovou múkou a dáme piecť na 45 - 50 minút na 170 °C. do rúry na statické pečenie. Podávame ešte teplé posypané horčicovými microgreens.

Koláč môžeme piecť aj ako tart, v tom prípade dáme na dno maslom vytretej formy šalotky a tie prikryjeme dôkladne cestom, popicháme povrch a pečieme tak isto, 45 - 50 minút na 170 °C. Krájame vychladnuté.

Silvia Horecká

Variť som sa učila už ako dieťa, obaja rodičia pracovali v gastrosegmente v bývalom Československu ale aj v zahraničí. Kulinárske prostredie, kde som vyrastala, zanechalo výraznú stopu v mojom profesnom živote, avšak dnes sa venujem nielen vareniu, ale po rokoch praxe a intenzívneho štúdia sa snažím byť popularizátorom vedy o jedle, propagátorom gastronomickej kultúry, trvalo udržateľnej gastronómie s víziou odovzdávať skúsenosti a učiť ľudí kvalitne jesť. Všetko toto nadšenie pre dobré a kvalitné jedlo s puncom umenia, som skoncentrovala v koncepte Terapia jedlom tak, aby bolo pre nás jedlo úžitkom, ale aj zážitkom zároveň.

Košík

Prehľad objednávky

Váš košík je zatiaľ prázdny :-(!

Váš košík je zatiaľ prázdny :-(