
Šalát z čiernej šošovice Beluga s kalamármi
cvikla, červená cibuľa, cesnak, petržlenová vňať, citrón
čerstvé kalamáre
čierna šošovica Beluga, extra panenský olivový olej, balzamikový ocot, kondiment Saba, korenie Happy Roots, bobkový list, čierne korenie, soľ, suché biele víno
700 g chladených čerstvých kalamárov
200 g čiernej šošovice Beluga
400 g bio cvikle
1 veľká bio červená cibuľa
20 g cesnaku
2 PL nasekanej petržlenovej vňate
1 citrón
30 g bio extra panenského olivového oleja Terre Francescane
1 PL balzamikového octu Leonardi (Aceto balsamico di Modena)
1 ČL kondiment SABA Leonardi
bio korenie Happy Roots Mill & Mortar
2 ks bio bobkového listu Mill & Mortar
bio čierne korenie Mill & Mortar
1 dcl suchého bieleho vína Veltlín zelený Terra Parna
jemná kuchynská soľ Sal de Ibiza
Čiernu šošovicu Beluga prepláchneme studenou vodou, dáme do hrnca, zalejeme vodou cca 2 cm nad povrchom a dáme variť spolu s bobkovými listami. Uvaríme al dente, necháme vychladnúť.
Do panvice dáme polovicu olivového oleja. Očistené, umyté a scedené kalamáre opečieme na miernom ohni, pridáme cesnak, čierne korenie rozdrvené v mažiariku. Počkáme, kým sa voda odparí a pridáme víno.
Povaríme ešte 5 minút. Dávame pozor, aby nezhnedol cesnak.
Do inej veľkej panvice pridáme olej, ošúpanú cviklu nakrájanú na kocky a na miernom ohni opekáme cca 5 minút, pridáme korenie Happy roots, premiešame a opekáme cca 10 minút.
Pred dokončením pridáme nadrobno nasekanú cibuľu, balzamikový ocot a kondiment SABA, premiešame minútku - dve na ohni a vmiešame šošovicu. Podlejeme 3 lyžicami vody, premiešame, ochutíme soľou a posypeme petržlenovou vňaťou.
Na tanier po okrajoch dáme šošovicu s cviklou a do stredu kalamáre, ktoré pokvapkáme citrónovou šťavou. Môžeme ochutiť kondimentom Saba alebo citrónom podľa chuti.
Ako vyčistiť kalamáre:
Kalamáre umyjeme pod studenou vodou, červenofialový povrch/tenká vrstva
kože/ čistiť nemusíte, kalamárom dodajú výraznejšiu chuť. Telo kalamára rozrežeme, vyberieme vnútornosti, plastovú výstuž vyhodíme, vnútro vymyjeme od zostatkov atramentu. Chápadlá oddelíme a odložíme - vyčistíme okolie hlavy tak, že stlačením stredu hlavy vytlačíme zub (rostum) a nožom oddelíme hlavu od chápadiel vo výške očí. Na panvicu teda použijeme čisté chápadlá (bez zubu a očí), telo prerezané na polovicu, alebo ak sú kalamáre väčšie ako 7 – 8 cm, na štvrtky. Očistené kalamáre môžete uchovať v chladničke jeden deň, dobre uzavreté na najchladnejšom mieste.
Tento veľmi chutný delikátny šalát s vysokým obsahom proteínov a vlákniny, inšpirovaný mediteránskou kuchyňou, môžete podávať teplý, ale tiež nastudeno.