Tvarohové guľky s jahodami a strúhankou
čerstvé jahody
jemný plnotučný tvaroh, hrudkovitý plnotučný tvaroh, maslo, slobodné vajíčko
polohrubá špaldová múka, špaldová strúhanka, škorica, trstinový cukor, soľ
500 g čerstvých slovenských jahôd
250 g bio bavorského jemného plnotučného tvarohu 50 %
250 g bio hrudkovitého plnotučného tvarohu Zelený Klátov
250 g masla z Horehronia
1 slobodné vajíčko
150 g polohrubej špaldovej múky PD Sokolce
250 g špaldovej strúhanky PD Sokolce
bio škorica Ananda‘s Mill & Mortar
jemný tmavý trstinový cukor
soľ
Jemný tvaroh vymiešajte s celým vajíčkom, nasypte do cesta 1 PL jemného tmavého trstinového cukru a primiešajte múku a štipku soli, aby sa všetky ingrediencie spojili napevno (kľudne dosypte múku, ak sa cesto ešte lepí). Cesto vymiešajte vidličkou alebo varechou ideálne v keramickej alebo porcelánovej miske, aby nedostalo chuť plastu. Prekryte misku potravinovou fóliou a vložte ju na pol hodinu do chladničky.
Vyrobíme si pražené, tzv. hnedé maslo. ½ farmárskeho masla dajte na panvicu z vyšším okrajom a na nižšej teplote začnite roztápať. Akonáhle bude roztopené celé, neustále sledujte jeho farbu, oddeľujte z neho bielu penu, ak veľmi prská, stlmte na primeranú teplotu, aby len jemne bublalo a cca za 5 min., akonáhle sa sfarbí do karamelovej hnedej a začne krásne voňať, odstavte ho a prelejte do studenej misky (nenechávajte ho v horúcej panvici, sčernalo by). Po vychladnutí ho preceďte cez sitko, aby bolo jemné.
Umyte jahody, prerežte na menšie časti – budeme ich používať len mierne ohriate alebo čerstvé, aby si zachovali čo najlepšiu chuť.
Na veľkú panvicu vložte ½ farmárskeho masla, roztopte na nižšej teplote, posypte maslo špaldovou strúhankou, posypte 2 - 3 PL trstinového cukru. Premiešajte. Strúhanka s maslom získa chrumkavú príchuť. Po 3 min. odstavte zo sporáka.
Do veľkého hrnca dajte zovrieť vodu a jemne osoľte. Vyberte z chladničky cesto, rukami ho spracujte na valec na pomúčenej doske a odkrajujte malé knedličky. Vytvarujte ich v rukách na malé guľky.
Guľky jemne vložte do vriacej vody (rukou opatrne alebo naberačkou), vodu nechajte jemne vrieť. Po tom, ako guľky vyjdú na povrch, cca 7 min., jemne ich zlejte a uložte na strúhanku s maslom.
Ak si želáte mať jahody čerstvé, odporúčame. Ak si ich želáte jemne zohriať, na panvicu dajte 1 PL trstinového cukru, nakrájané jahody a na 1 min. premiešajte, nie viac, jahody by sa rozvarili.
Na tanier uložte guľky so strúhankou. Posypte ich bio hrudkovitým tvarohom a uložte na ne jahody. Tie posypte škoricou Ananda‘s a poriadne prelejte celý tanier voňavým praženým maslom, príp. Ešte opäť strúhankou s maslom.
- Špaldovú múku je možné vymeniť za akúkoľvek inú polohrubú múku.
- Jahody je možné v inom období nahradiť čerstvým ovocím – broskyňami, nektárinkami a tiež škoricu perníkovým korením.
- Pražené maslo sa na Slovensku využívalo oddávna z praktických dôvodov. Je to čistý mliečny tuk zbavený mliečnych cukrov, bielkovín a vody. To má ďalšiu výhodu pre ľudí alergických alebo precitlivených na laktózu a iné zložky mlieka. Navyše jeho chuť je špecifická a ničím nenahraditeľná. Jedlu dodáva úplne iný rozmer.