Šošovicové karí

Šošovicové karí

Recept pre 4 Osoby
Doba prípravy 20 min.
Doba varenia 50 min.
ingrediencie:

250 g bio šošovice Gradassi
5 PL bio extra panenského olivového oleja Terre Francescane
3 PL paradajkové pretlaku Dvory
400 ml organického kokosového mlieka AroyD
300 g thajskej jazmínovej ryže Royal Umbrella
300 g mrkvy farmárov zo Žitného ostrova
50 g čerstvého bio zázvoru
1 cibuľa
3 strúčiky cesnaku
1 viazanička petržlenovej vňate
1 bio citrón

Masala:
1 ČL semienka bio feniklu Green Fennel seeds Mill & Mortar
1 ČL bio horčicové semienka Mustard seeds Mill & Mortar
1 ČL bio rímska rasca Cumin whole Mill & Mortar
4 bio klinčeky Cloves whole Mill & Mortar
1/2 ČL bio čelé čierne korenie bio Black Peppercorn Mill & Mortar
1 ČL bio kurkuma / bio turmeric Mill & Mortar
1 ČL bio mletá údená paprika Smoked sweet paprika Mill & Mortar
1/2 ČL bio mletá Ananda‘s škorica Mill & Mortar
1/2 ČL bio mletý kardamóm, Cardamom green ground Mill & Mortar

postup:

Najskôr pripravíme masalu (zmes korenín). Semienka feniklu, horčice, rascu, klinčeky a čierne korenie nasucho opečieme na rozohriatej panvici. Postačia 3 - 4 minúty a treba dbať na to aby sa koreniny nespálili, ale iba opiekli a získali intenzívnu arómu a chuť. Ešte zahorúca celý obsah panvice rozdrvíme v kamennom mažiari. Potom už len primiešame zvyšné mleté koreniny: kurkumu, papriku, škoricu a kardamóm.

V hlbokej panvici alebo v hrnci ohrejeme olivový olej (5 PL), pridáme pokrájanú cibuľu a opekáme 7 - 8 minút. Potom pridáme cesnak pokrájaný na plátky a postrúhaný zázvor, miešame ďalšiu minútu.

Obsah panvice poprášime pripravenou zmesou korenín a dôkladne premiešame.
Pridáme mrkvu pokrájanú na menšie kúsky, prepláchnutú a scedenú šošovicu, paradajkový pretlak (3 PL), vodu (600 ml) a husté kokosové mlieko (400 ml). Premiešame a pod pokrievkou pri slabej intenzite varíme 30 - 35 minút. Po dovarení necháme ešte aspoň štvrťhodinu postáť, kým sa všetky chute prepoja. Na záver pridáme bohatú dávku posekanej petržlenovej vňate a podľa potreby dochutíme morskou soľou.
Počas varenia karí pripravíme prílohu. Prepláchnutú ryžu 10 minút povaríme v 1,20 násobnom množstve vody. Potom necháme odpočívať zhruba 5 min. pod pokrievkou a pred servírovaním pokvapkáme citrónovou šťavou.

Tipy:

Pridajte do porcie aj lyžicu jogurtu, čili papričku alebo čerstvú koriandrovú vňať. Karí chutí výborne aj s indickou plackou alebo pitou.

Mr. Pyco

Foodbloger, autor kuchárskych kníh MOJE JEDLO, tvorca videoreceptov a vo voľnom čase moderátor. Vyštudoval hotelovú akadémiu a svoje nadšenie pre jedlo a varenie premenil na tri vegetariánske knihy a stovky videoreceptov, ktoré publikuje na sociálnych sieťach.

Košík

Prehľad objednávky

Váš košík je zatiaľ prázdny :-(!

Váš košík je zatiaľ prázdny :-(