Pečená mrkva s ovčou bryndzou
mrkva s vňaťou, citrón, pažítka
ovčia bryndza, kyslá smotana
extra panenský olivový olej, jablčný ocot, korenie Happy Roots, údená sladká červená paprika, morská soľ vo vločkách
650 g mrkvy s vňaťou / 1 viazanička
1 PL citrónovej šťavy
čerstvá pažítka
200 g ovčej bryndze Gemerské ovečky
3 PL kyslej smotany Lovčica
3+3 PL bio extra panenského olivového oleja Terre Francescane
1PL farmárskeho jablčného octu Južné Sady
1 PL bio korenia Happy Roots Mill & Mortar
bio údená sladká červená paprika Mill & Mortar
bio morská soľ vo vločkách Mill & Mortar
kváskový chlieb YEME
Mladé mrkvičky zbavíme vňate rezom cca 2 - 3 cm nad hornou časťou mrkvy. Vňať dôkladne umyjeme, odstránime zožltnuté alebo poškodené listy.
Vňať posekáme veľmi nadrobno a v miske zmiešame s panenským olivovým olejom (3 PL), lyžicou citrónovej šťavy a potom roztlačíme v kamennom mažiari. Odložíme do chladničky.
Mrkvu vydrhneme kefou pod tečúcou vodou a následne vyutierame do sucha. Väčšie kúsky pozdĺžne prekrojíme na polovice alebo štvrtiny.
V miske pripravíme zálievku: zmiešame 3 lyžice olivového oleja s lyžicou octu a lyžicou korenia Happy Roots (obsahuje mletý cesnak, rozmarín, biely sezam, feferónky, saturejku, oregano, tymian a bazalku). Zmes potom vmasírujeme do pripravenej zeleniny.
Mrkvu rozložíme na plech, vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C a pečieme 35 - 40 minút (resp. v závislosti od veľkosti zeleniny). Uprostred pečenia mrkvu otočíme.
Medzitým pripravíme dip. Bryndzu dôkladne vymiešame s kyslou smotanou. Primiešame posekanú pažítku. Zmes rozotrieme na veľký plochý tanier alebo podnos. Pokvapkáme časťou pripraveného mrkvového pesta a čiastočne rozotrieme.
Upečené kúsky mrkvy uložíme na bryndzový dip, pokvapkáme zvyškom mrkvového pesta, poprášime mletou údenou paprikou a dochutíme morskou soľou vo vločkách.
Podávame s čerstvým kváskovým chlebom alebo obľúbeným pečivom.
Mladá mrkva pečením získa výraznú chuť a v kombinácii so zmesou Happy roots sa stane hviezdou vášho stolovania. Dokonale ju dopĺňa bryndzový dip a aj bez kváskového chleba sa postará o farebný, voňavý a sýty hlavný chod.