Kuracie satay s arašidovou omáčkou
čerstvý koriander, limeta, chilli, kuracie prsia, kokosové mlieko, červená curry pasta, arašidy, arašidové maslo, sójová omáčka, hnedý cukor, soľ, bambusové špajle
700 g kuracích pŕs premium Top Farm
čerstvý koriander Hausnatura
2 chilli papričky
arašidový olej
bambusové špajle 15 cm na špízy
Marináda:
100 ml bio kokosového mlieka AroyD
2 PL červenej curry pasty AroyD
1 PL sójovej omáčky Premium
1 PL hnedého cukru
limetka
jemná kuchynská soľ Sal de Ibiza
Arašidová omáčka
100 g chrumkavých arašidov Pure nuts (maslo)
50 g arašidov Infinuty (vcelku)
100 ml bio kokosového mlieka AroyD
1 – 2 ČL hnedého cukru
limetka
Kuracie prsia umyte, vysušte papierovou utierkou a nakrájajte na podlhovasté kusy.
Vymiešajte kokosové mlieko s červenou curry pastou (pomôžte si prípadne jemným zohriatím, až po jeho vychladnutí marinujte mäso) a vložte doň kuracie mäso. Nasypte naň cukor, soľ, nalejte na kuracie prsia sójovú omáčku (nie je však nutná)a odšťavenú limetku. Poriadne párkrát premiešajte. Uložte na 30 min. do chladničky.
Zvyšné kokosové mlieko, arašidové maslo vložte do hrnčeka na stredne malý oheň. Premiešajte. Po jemnom zohriatí podľa potreby pridajte hnedý cukor, odšťavenú limetku a odstavte bokom. Konzistencia omáčky by mala ostať po jemnom vychladnutí hustejšia.
Mäso napichajte na špajle. Gril či panvicu pretrite arašidovým olejom a na vysokej teplote grilujte z každej strany zhruba 3 min.
Nelúpané arašidy ošúpte jemným pošúchaním v ruke, pokrájajte na malé kúsky dajte ich na rozpálenú panvicu a na minútku opečte.
Kuracie satay servírujte posypané chilli papričkami, opečenými arašidmi a čerstvým koriandrom ihneď po ugrilovaní.
Arašidovú omáčku podávajte samostatne v malej miske a tiež ju posypte nielen kvôli vizuálnemu, ale najmä chuťovému zážitku, chrumkavými upraženými arašidmi.
Ak si želáte ešte zintenzívniť chuť marinovaného mäsa, pridajte do marinády 2 strúčiky pretlačeného cesnaku a 3 cm postrúhaného bio zázvoru.
Vynikajúcou prílohou satay je uhorka, ktorú stačí nakrájať na elegantné tenšie krúžky a dochutiť čerstvým koriandrom a tiež jazmínová ryža.