Cabillaud Sauce Maltaise - Treska na pare s mrkvou a pomarančom
Párovanie: CHABLIS PETIT Vibrant 2018
Ryba a zelenina
4 – 6 menších bio mrkiev
4 PL šťavy pomaranča
2 tresky sviečkovej (120 – 150 g každý)
30 g masla z Bordeaux 2 x mútené
trochu vody (ak nemáš šťavu z varenia mrkvy)
Omáčka “Maltaise” (variant holandskej omáčky s pomarančom)
2 PL zredukovanej šťavy z pomaranča (varom zníženej asi na polovicu)
1 ČL citrónovej šťavy
1 bio žĺtok yeme / Šataník
50 g masla z Bordeaux 2 x mútené (rozpusteného, nie horúceho)
1 PL bio smotany na šľahanie 33 % Zelený Klátov
bio biele korenie Mill & Mortar
morská soľ
1. Príprava tresky
Osoľ kúsky tresky z oboch strán.
Naparuj ich nad jemnou parou približne 6 – 8 minút, podľa hrúbky (alebo var v pare – voda by mala len jemne vrieť).
Ryba je hotová, keď je jemná, lesklá a ľahko sa rozpadá na lupienky.
Uchovaj ju teplú – prikrytú pokrievkou.
2. Glazovaná mrkva
Mrkvy ošúp a nakrájaj na polovice.
V malej panvici roztop maslo, pridaj mrkvy a trochu vody (asi 2 – 3 PL).
Prilej aj šťavu z pomaranča a nechaj všetko variť, kým sa tekutina zredukuje a vytvorí lesklý sirup.
Osoľ, okoreň a občas premiešaj, aby sa mrkvy pekne obalili v omáčke.
3. Omáčka Maltaise
Do menšieho kovového hrnca alebo misky (nad parou) daj žĺtok, štipku soli a začni šľahať, až kým zmes nezbledne a trochu nezhustne.
Mimo ohňa postupne pridávaj rozpustené maslo, stále miešaj, až kým nevznikne jemná a krémová omáčka.
Pridaj zredukovanú pomarančovú šťavu a smotanu. Ochutnaj – ak chceš, pridaj trochu citrónovej šťavy pre sviežosť.
Udržuj teplé (nie horúce!), inak sa omáčka môže zraziť.
Servírovanie: Na tanier daj mrkvy, vedľa polož rybu a všetko prelej teplou omáčkou Maltaise. Posyp trochou Maldon soľou a čerstvo mletým bielym korením.