Makový závin s jablkami
Párovanie: čaj Wilfred Slovenské raňajky
4 farmárske jablká Idared Gejzu Vargu, farma Južné Sady
1 bio citrón
60 g bio masti z mangalice Ekofarma Róberta Góru
3 bio vajíčka yeme x Šataník
1/3 kocky čerstvého bio droždia Bioreal
150 ml + 300 ml plnotučného bio mlieka Zelený Klátov
50 g masla z Horehronia Agravital
250 g modrého bio maku Pemak
200 g polohrubej muky Roľnícky mlyn + na pomúčenie
200 g hladkej múky Roľnícky mlyn
pol pohára pyré zo sušených sliviek Fontee
2 kopcové PL + 1 ČL kryštáloveho cukru
2 kopcové PL práškového cukru
1 ČL bio vanilkového prášku Mill & Mortar
1 ČL soli
0,2 cl hnedého rumu Rebellion
Zmiešajte 150 ml vlažného mlieka s trochou cukru, 1 PL múky a droždím. Nechajte vzísť kvások na teplom mieste.
V mise robota zmiešajte obe múky, 2 PL kryštálového cukru, soľ, vanilku a prilejte kvások. Pridajte masť, premiešajte a pridajte vajíčka. Vypracujte hladké nelepivé cesto a nechate hodinu kysnúť.
Zatiaľ si pripravte plnku. Do hrnca nalejte 300 ml mlieka, prisypte pomletý mak a povarte do odparenia tekutiny. Potom pridajte pyré zo sliviek, 30 g masla, 2 PL práškového cukru a vymiešajte do kompaktnej hustej kaše. Nechajte vychladnúť.
Vykysnuté cesto vyklopte na pomúčenú dosku, vyvaľkajte do obdĺžnika, natrite vychladnutou plnkou a posypte nastrúhanými ošúpanými jablkami. Zarolujte, preneste na plech s papierom na pečenie a nechajte kysnúť ešte cca 30 min. na teplom mieste. Ideálne vo vypnutej rúre spolu s plechom a horúcou vodou.
Závin potrite rozsľahaným vajíčkom, poprepichujte vidličkou alebo narežte a dajte piecť na 165° cca 50 min.
Po dopečení potrite roztopeným maslom s rumom a 1 ČL cukru.