Silvia Horecká

Silvia Horecká

Variť som sa učila už ako dieťa, obaja rodičia pracovali v gastrosegmente v bývalom Československu ale aj v zahraničí. Kulinárske prostredie, kde som vyrastala, zanechalo výraznú stopu v mojom profesnom živote, avšak dnes sa venujem nielen vareniu, ale po rokoch praxe a intenzívneho štúdia sa snažím byť popularizátorom vedy o jedle, propagátorom gastronomickej kultúry, trvalo udržateľnej gastronómie s víziou odovzdávať skúsenosti a učiť ľudí kvalitne jesť. Všetko toto nadšenie pre dobré a kvalitné jedlo s puncom umenia, som skoncentrovala v koncepte Terapia jedlom tak, aby bolo pre nás jedlo úžitkom, ale aj zážitkom zároveň.

Tekvicový jesenný koláč s gaštanmi a jablkami Recept

Tekvicový jesenný koláč s gaštanmi a jablkami

Hviezda
Recept pre 12 porcií
Hviezda
Doba prípravy 120 min.
ingrediencie:

Párovanie: káva Grande Coffee Espresso

Cesto:
150 g alpského masla + 10 g na formu
1 bio vajce yeme/Šataník
250 g bio pšeničnej múky Buratto Mulino Marino
80 g bio gaštanovej múky
60 g práškového cukru
1 bio citrónový cukor
35 g studenej vody

Plnka ricotta:
250 g gaštanov
250 g bio ricotty
20 g bio javorového sirupu C

Plnka tekvicová:
1 menšia maslová tekvica
40 g trstinového cukru
1 KL bio mletého zázvoru Mill & Mortar
1 KL bio mletej škorice Mill & Mortar
1 KL bio klinčekov Mill & Mortar

Jablková vrstva
700 g farmárskych jabĺk Gejzu Vargu, Južné Sady
1 bio citrón
g piemontských lieskovcov IGP Cascina Azii

Mňam
postup:

Maslovú tekvicu prekrojíme na polovicu pozdĺžne, vyberieme semienka. Povrch tekvice jemne nakrojíme do mriežky a posypeme trstinovým cukrom cca 1 PL. Dáme do keramického pekáča, podlejeme troškou vody a pečieme na 180 st. približne hodinu, kým dužina nie je mäkká.
Vo väčšej miske zmiešame múky, cukor, pridáme vajíčko a zmäknuté maslo, po lyžiciach pridávame vodu a vypracujeme rukou kompaktné cesto/bochník. Prikryjeme fóliou a dáme na hodinu do chladničky.
Ricottu vymiešame v miske s javorovým sirupom.
Z pečenej tekvice lyžicou vydlabeme 350 g tekvicovej dužiny, zmiešame s koreninami a cukrom.
Dve tretiny cesta rozvaľkáme valčekom na výšku 3 – 4 mm a dáme do formy vytretej maslom. Popicháme vidličkou dno a zarovnáme okraje.
Na cesto/korpus natreme plnku z ricotty a prikryjeme tenkou vrstvou zo zvyšného cesta/malo by nám zostať ešte na dekoračný list na poslednú vrstvu /voliteľné/. Na cesto dáme ďalšiu vrstvu z tekvicovej dužiny. Nakoniec navrstvíme aj kúsok cez okraj formy na tenké plátky 2 - 3 mm nakrájané jablká so šupkou. Okraje potrieme citrónovou šťavou. Zo zvyšku cesta vykrojíme list alebo iba nastrúhame na jablká a posypeme nasekanými lieskovcami.
Pečieme v rúre na 180 st. celzia cca 50 minút, ak okraje jabĺk tmavnú na posledných 10 min., prikryjeme alobalom.

Košík

Prehľad objednávky

Váš košík je zatiaľ prázdny :-(

Váš košík je zatiaľ prázdny :-(