Mousse au Chocolat alebo Tradičná francúzska čokoládová pena
Párovanie: Casa del Caffe Brazília Santos
bio vajíčko yeme / Šataník
250 g bio smotany na šľahanie 33 % Zelený Klátov
Bio extra panenský olivový olej Terre Francescane
100 g mliečnej čokolády na varenie Lyra
100 g horkej čokolády na varenie Lyra
25 g kryštálového cukru
Maldon vločky morskej soli
Oddelíme bielok a žĺtok. Žĺtok s cukrom vyšľaháme ručne do peny.
Do väčšej misy nalámeme čokoládu na malé kúsky.
Polovicu smotany zohrejeme takmer do bodu varu a pomaly, za stáleho miešania prilievame do žĺtkovo-cukrovej peny.
Keď sa zmes spojí, prelejeme ju na čokoládu a necháme chvíľu postáť, aby sa čokoláda roztopila.
Medzitým vyšľaháme zvyšnú smotanu na ľahkú šľahačku a z bielka pripravíme tuhý sneh.
Čokoládovú zmes premiešame a postupne, jemne a „obláčikovito“, primiešame najprv šľahačku a potom sneh z bielka.
Naplníme do pohárikov alebo misiek a necháme stuhnúť v chladničke aspoň 4 – 6 hodín.
Pred podávaním prelejeme čokoládovú penu extra panenským olivovým olejom a posypeme vločkami Maldon soli.