Veľkonočné jahňacie kolienko

Veľkonočné jahňacie kolienko

Recept pre 4 Osoby
Doba prípravy 25 min.
Doba varenia 3-4 hod.
ingrediencie:

zemiaky, cesnak, čerstvý rozmarín, petržlenová vňať, mäta, citrón
zeleninový vývar (alebo červené víno alebo voda)
jahňacie kolienka
extra panenský olivový olej, čierne korenie, soľ

2 kg nových alebo malých zemiakov
4 strúčiky cesnaku
2 – 3 stonky čerstvého rozmarínu
kôra z 1 bio citrónu
100 ml zeleninového vývaru, červeného vína alebo vody
2 – 4 bio jahňacie kolienka Farmy Rudimov
50 – 100 ml extra panenského olivového oleja Terre Francescane
bio čierne korenie Mill & Mortar
jemná kuchynská soľ Sal de Ibiza

Omáčka:
kôra z 1 bio citrónu
2 strúčiky cesnaku
4 lyžice bio citrónovej šťavy
8 lyžíc extra panenského olivového oleja Terre Francescane
8 – 10 lyžíc nasekanej petržlenovej vňate
1 lyžica čerstvej mäty
jemná kuchynská soľ Sal de Ibiza

postup:

Strúčiky cesnaku pretlačte, premiešajte s nasekaným rozmarínom, bio citrónovou kôrou a extra panenským olivovým olejom.

Bio jahňacie kolienka po celom povrchu posoľte a okoreňte a vmasírujte do nich rozmarínový olej.

Zemiaky očistite, malé alebo nové zemiaky šúpať nemusíte. Premiešajte ich s extra panenským olivovým olejom, soľou, bio mletým čiernym korením a, ak chcete, aj ďalším nasekaným rozmarínom.

Zemiaky premiestnite do zapekacej nádoby alebo hlbšieho plechu, umiestnite na ne bio jahňacie kolienka, podlejte vodou, vývarom alebo červeným vínom, dôkladne prikryte pokrievkou alebo papierom na pečenie a hliníkovou fóliou a dajte piecť do rúry vyhriatej na 160 °C na zhruba 2 - 4 hodiny, podľa veľkosti kolienok. Aspoň raz za hodinu prelejte kolienka výpekom. Mäso dobre upečených kolienok má ísť veľmi ľahko od kosti.

Medzitým pripravte omáčku: premiešajte spolu pretlačený cesnak, bio citrónovú šťavu a kôru, petržlenovú vňať a mätu, extra panenský olivový olej a dochuťte všetko soľou.

Kolienka odkryte, zvýšte teplotu na 200 °C a mäso zapečte dozlatista a chrumkava. Po vytiahnutí ho nechajte aspoň 10 minút odpočinúť a podávajte s omáčkou, výpekom z mäsa, zemiakmi, prípadne sparenou čerstvou mladou zeleninou.

Tipy:

- ak používate jahňacie mäso bez kosti, stiahnite ho kuchynským povrazom do úhľadného valca. Bude sa rovnomernejšie piecť. Čas pečenia mäsa potom treba upraviť podľa potreby,
- k zemiakom môžete pokojne pridať aj ďalšiu zeleninu, napr. mrkvu, paštrnák alebo petržlen,
- kolená môžete nasoliť a marinovať už noc vopred.

Ľuboš Mego

Ľuboš varí vyše dvadsať rokov a svoje povolanie miluje. Práca ho drží vo fyzickom a duševnom pohybe a umožňuje mu využiť všetky jeho zmysly a talenty. Verí, že správne a pozorne pripravené jedlo nás robí šťastnejších a zdravších. Má rád pestré, vyvážené a výživné jedlá, ktoré sú pripravené, distribuované a konzumované v súlade s prírodou a našim okolím. Už pár rokov spolupracuje so sieťou výnimočných potravín Yeme, s ktorou spolu so zákazníkmi zdieľajú podobný postoj k surovinám a spôsobu ich získavania.

Košík

Prehľad objednávky

Váš košík je zatiaľ prázdny :-(!

Váš košík je zatiaľ prázdny :-(