Bio pražma v soľnej kruste s kuskusom a mangoldom

Bio pražma v soľnej kruste s kuskusom a mangoldom

Recept pre 4 Osoby
Doba prípravy 20 min.
Doba varenia 15 min.
ingrediencie:

mangold, citrón, cesnak, čerstvá bazalka, petržlenová vňať
pražma, zeleninový vývar, kuskus, extra panenský olivový olej, soľ

100 g mangoldu Hausnatura
1 bio citrón
1 strúčik cesnaku
čerstvá bazalka Hausnatura
čerstvá petržlenová vňať
800 g bio Pražmy kráľovskej
300 ml domáceho zeleninového vývaru Dlhohrejúce platne
250 g kuskusu (Couscous medium alebo celozrnný)
extra panenský olivový olej Terre Francescane
morská soľ vo vločkách Mill & Mortar
1 kg jemnej morskej soli Gemma di Mare

postup:

Rozohrejte rúru/pec na 220 °C. Vysypte plech jemnou soľou na vrstvu cca 1 cm, položte na soľ pražmu a zasypte ju opäť celú soľou, aby bola kompletne prekrytá.

Do vyhriatej rúry vložte plech s rybou a pečte podľa veľkosti ryby/rýb, zhruba 15 min. rybu 0,5 kg, 20 min. 0,8 kg.

Medzitým dajte zovrieť domáci zeleninový vývar, zalejte ním kuskus, osoľte a sem-tam premiešajte, pokým vpije celú tekutinu. Nechajte ho bokom vychladnúť. Po vychladnutí kuskus prelejte olivovým olejom, posypte ošúpanou kôrou z bio citróna (použite len žltú kôru, v prípade použitia bielej by zhorkol), premiešajte. Pred podávaním ho zmiešajte ešte s rôznymi čerstvými bylinami, s čerstvou petržlenovou vňaťou, bazalkou, koriandrom, podľa chuti.

Na panvici orestujte na extra panenskom olivovom oleji nakrátko max na 1 min. cesnak, vložte naň mangold, premiešajte s cesnakom, posoľte a po ďalšej minúte odstavte. Mangold Hausnatura je ideálne spracovať rýchlo, aby bol chrumkavý.

Rybu vyberte z rúry/pece, vrchnú vrstvu soli odstráňte. Narežte rybu zboku, odstráňte vrchnú vrstvu kože. Prerežte uprostred filet po kostre ryby. Vrchný filet naberte dlhým nožom, ryba sa krásne oddelí od kostí. Celú kostru odstráňte a vyberte aj spodný filet.

Rybu servírujte posypanú s vločkami soli, prelejte olivovým olejom, nie je potrebné ju už prelievať citrónovou šťavou, nakoľko kuskus získa kôrou úžasný citrónový nádych. Porciu obohaťte o farebný a chutný mangold. Je vynikajúcim spoločníkom ryby v každom prípade.

Tipy:

- Pražmu môžete nahradiť akoukoľvek inou rybou vcelku.
- Kuskus odporúčame dochutiť výraznejšími čerstvými bylinami, najmä thajskou bazalkou a koriandrom, príp. kôprom. Pre jednoduchšiu chuť zvoľte petržlenovú vňať ci bazalku genovese.
- Na dosiahnutie špecifickej chuti je možné kuskus dochutiť aj nakrájanými nesolenými praženými pistáciami Infinuty.
- Kuskus použite podľa preferencií, pšeničný a najmä celozrnný je skvelou voľbou.

Yeme

Našou vášňou v YEME je nielen hľadať a vyberať pre vás tie najkvalitnejšie a najchutnejšie ingrediencie. Ale tiež ich používať a vychutnávať si. A tak vám prinášame naše vlastné recepty, ktoré sú gastrozážitkom v celom svojom prevedení. Od kvalitného zloženia, výberu až po ich prípravu, pretože na tomto celom to stojí.

Košík

Prehľad objednávky

Váš košík je zatiaľ prázdny :-(!

Váš košík je zatiaľ prázdny :-(