
Novoročná šošovicová polievka s klobásou
Párovanie: Stupavar 11-tečka
petržlenová vňať Hausnatura
1 cibuľa
3 strúčiky cesnaku
1 zväzok mrkvy
7 - 8 bio poctivých zemiakov Ekofarma Važec
2 Remeselné pikantné údené klobásy yeme
Domáci zeleninový vývar Dlhohrejúce platne
40 g masla z Horehronia Agravital
Kváskový domáci peceň yeme
250 g bio šošovice Umbra, zn. Gradassi
1 kopcová PL pšeničnej hladkej múky Roľnícky mlyn
2 bio bobkové listy Mill & Mortar
5 guličiek bio čierneho korenia Mill & Mortar
5 guličiek nového korenia
1 - 2 ČL bio majoránky Mill & Mortar
Himalájska soľ Maldon
Klobásy poprepichujte špáradlom a dajte variť do cca 700 ml vody po dobu 10 - 15 minút. Po dovarení klobásy vyberte a vodu, v ktorej sa varili, si nechajte na neskôr.
Na masle orestujte nadrobno nakrájanú cibuľu do sklovita. Pridajte na kolieska nakrájanú uvarenú klobásu, nakrájaný alebo pretlačený cesnak, bobkové listy a zarestujte.
Pridajte ošúpanú nakrájanú mrkvu a zemiaky. Nasypte v mažiari podrvené korenie, soľ podľa chuti, zarestujte, zaprášte múkou, premiešajte a prilejte vývar a vodu, v ktorej sa varili klobásy. Na záver pridajte prepláchnutú a scedenú šošovicu (nie je potrebné ju vopred namáčať), opäť premiešajte a varte 30 minút – dokým nebude zelenina, zemiaky aj šošovica mäkká. Ochutnajte a v prípade potreby dosoľte.
Po dovarení nasypte majoránku pretretú v dlaniach, premiešajte a servírujte s nasekanou petržlenovou vňaťou a čerstvým kváskovým chlebom yeme.