
Teľacie mäsové guľky so zemiakovo-zeleninovým pyré
Párovanie: Rariga Rizling rýnsky
Frikadeller:
2 cibule
800 g bio teľacieho krku bez kosti (pomletého)
1 bio vajce Šataník
150 ml bio čerstvého plnotučného mlieka
80 g strúhanky (alebo ovsených vločiek)
1/4 lyžičky bio čierneho korenia Mill & Mortar
štipka bio muškátového orieška Mill & Mortar
1 - 2 lyžičky morskej soli
Omáčka:
8 lístkov čerstvej šalvie
3 lyžice alpského masla
750 ml bio plnotučného mlieka Zelený Klátov
150 ml smotany na varenie
3 lyžice pšeničnej hladkej múky Roľnícky mlyn
bio muškátový orech Mill & Mortar
bio čierne korenie Mill & Mortar
morská soľ
Zelenina:
500 g bio zemiakov Važec
200 g mrkvy
200 g bio batátov
50 g alpského masla
120 ml bio čerstvého plnotučného mlieka Zelený Klátov
morská soľ
šalviové lístky
brusnicový kompót
V miske zmiešajte mäso, vajcia, strúhanku, na tuku restovanú a vychladnutú cibuľu, mlieko, soľ, korenie a muškátový oriešok. Dobre premiešajte, kým nevznikne kompaktná zmes.
Zo zmesi vytvarujte malý karbonátok, opečte ho a podľa jeho chuti dochuťte zvyšok zmesi.Vytvarujte guľky o veľkosti orecha alebo placky podľa tradičného dánskeho štýlu.
Na panvici rozohrejte maslo s olejom a guľky opečte zo všetkých strán dozlatista (približne 2 – 3 minúty na každú stranu). Hotové guľky odložte bokom a uchovajte teplé.
V tej istej panvici zohrejte maslo, pridajte múku a miešajte, pokiaľ nevznikne svetlá zápražka. Postupne prilievajte mlieko a smotanu, neustále miešajte metličkou, aby sa nevytvorili hrudky.
Pridajte nasekanú šalviu, dochuťte soľou, čiernym korením a muškátovým orieškom. Omáčku varte na miernom ohni 5 – 7 minút, kým mierne nezhustne.
Zemiaky a zvyšnú zeleninu očistite, ošúpte, nakrájajte na kocky a uvarte v osolenej vode domäkka. Zeleninu sceďte, pridajte maslo, zohriate mlieko a pomocou ručného mixéra alebo lisu pripravte jemné pyré. Dosoľte podľa chuti.
7. Frikadeller podávajte so šalviovou omáčkou a pyré, ozdobte celými chrumkavými restovanými lístkami šalvie.
- Frikadeller sú tradičné dánske mäsové guľky, pripravované z mletého mäsa (teľacieho, bravčového alebo ich kombinácie), ochutené cibuľou, muškátovým orieškom a ďalšími koreninami,
- ak je mäsová zmes príliš riedka, pridajte viac strúhanky. Ak je naopak suchá, prilejte trochu mlieka,
- namiesto teľacieho mäsa môžete pokojne použiť bravčové, hovädzie alebo aj jahňacie alebo ich zmes,
- frikadeller sa často podávajú so sladkokyslým brusnicovým kompótom alebo uhorkovým šalátom.