Teľacie mäsové guľky so zemiakovo-zeleninovým pyré

Teľacie mäsové guľky so zemiakovo-zeleninovým pyré

Recept pre 4 osoby
Doba prípravy 90 min.
ingrediencie:

Párovanie: Rariga Rizling rýnsky

Frikadeller:
2 cibule
800 g bio teľacieho krku bez kosti (pomletého)
1 bio vajce Šataník
150 ml bio čerstvého plnotučného mlieka
80 g strúhanky (alebo ovsených vločiek)
1/4 lyžičky bio čierneho korenia Mill & Mortar
štipka bio muškátového orieška Mill & Mortar
1 - 2 lyžičky morskej soli

Omáčka:
8 lístkov čerstvej šalvie
3 lyžice alpského masla
750 ml bio plnotučného mlieka Zelený Klátov
150 ml smotany na varenie
3 lyžice pšeničnej hladkej múky Roľnícky mlyn
bio muškátový orech Mill & Mortar
bio čierne korenie Mill & Mortar
morská soľ

Zelenina:
500 g bio zemiakov Važec
200 g mrkvy
200 g bio batátov
50 g alpského masla
120 ml bio čerstvého plnotučného mlieka Zelený Klátov
morská soľ

šalviové lístky
brusnicový kompót

postup:

V miske zmiešajte mäso, vajcia, strúhanku, na tuku restovanú a vychladnutú cibuľu, mlieko, soľ, korenie a muškátový oriešok. Dobre premiešajte, kým nevznikne kompaktná zmes.

Zo zmesi vytvarujte malý karbonátok, opečte ho a podľa jeho chuti dochuťte zvyšok zmesi.Vytvarujte guľky o veľkosti orecha alebo placky podľa tradičného dánskeho štýlu.

Na panvici rozohrejte maslo s olejom a guľky opečte zo všetkých strán dozlatista (približne 2 – 3 minúty na každú stranu). Hotové guľky odložte bokom a uchovajte teplé.

V tej istej panvici zohrejte maslo, pridajte múku a miešajte, pokiaľ nevznikne svetlá zápražka. Postupne prilievajte mlieko a smotanu, neustále miešajte metličkou, aby sa nevytvorili hrudky.

Pridajte nasekanú šalviu, dochuťte soľou, čiernym korením a muškátovým orieškom. Omáčku varte na miernom ohni 5 – 7 minút, kým mierne nezhustne.

Zemiaky a zvyšnú zeleninu očistite, ošúpte, nakrájajte na kocky a uvarte v osolenej vode domäkka. Zeleninu sceďte, pridajte maslo, zohriate mlieko a pomocou ručného mixéra alebo lisu pripravte jemné pyré. Dosoľte podľa chuti.
7. Frikadeller podávajte so šalviovou omáčkou a pyré, ozdobte celými chrumkavými restovanými lístkami šalvie.

Tipy:

- Frikadeller sú tradičné dánske mäsové guľky, pripravované z mletého mäsa (teľacieho, bravčového alebo ich kombinácie), ochutené cibuľou, muškátovým orieškom a ďalšími koreninami,
- ak je mäsová zmes príliš riedka, pridajte viac strúhanky. Ak je naopak suchá, prilejte trochu mlieka,
- namiesto teľacieho mäsa môžete pokojne použiť bravčové, hovädzie alebo aj jahňacie alebo ich zmes,
- frikadeller sa často podávajú so sladkokyslým brusnicovým kompótom alebo uhorkovým šalátom.

Ľuboš Mego

Ľuboš varí vyše dvadsať rokov a svoje povolanie miluje. Práca ho drží vo fyzickom a duševnom pohybe a umožňuje mu využiť všetky jeho zmysly a talenty. Verí, že správne a pozorne pripravené jedlo nás robí šťastnejších a zdravších. Má rád pestré, vyvážené a výživné jedlá, ktoré sú pripravené, distribuované a konzumované v súlade s prírodou a našim okolím. Už pár rokov spolupracuje so sieťou výnimočných potravín Yeme, s ktorou spolu so zákazníkmi zdieľajú podobný postoj k surovinám a spôsobu ich získavania.

Košík

Prehľad objednávky

Váš košík je zatiaľ prázdny :-(!

Váš košík je zatiaľ prázdny :-(