
Rum baba s bobuľovým ovocím a perníkovým korením
Párovanie: Vaječný likér Liquerini
80 g bio vajec Šataník
12 g čerstvého bio droždia
40 g alpského masla
125 g bio pšeničnej hladkej múky Mulino Marino
7 g kryštálového cukru
2 g soli
30 ml vody
Cukrový sirup
100 g kryštálového cukru
½ bio vanilkového struku Mill & Mortar
1 ks celej bio škorice Mill & Mortar
1 ks badiánu
20 ml rumu
200 ml vody
Omáčka z bobuľového ovocia
50 g čučoriedok
50 g malín
50 g černíc
šťava z jedného bio pomaranča
½ bio vanilkového struku Mill & Mortar
1 PL trstinového cukru
Smotanový krém s perníkovým korením
200 g bio smotany na šľahanie Zelený Klátov
1 ČL perníkovej zmesi Mill & Mortar
1 PL trstinového cukru
vaječný likér Liquerini
Maslo pokrájame a necháme povoliť na izbovú teplotu. Vodu zohrejeme na max. 40 stupňov, pridáme podrvené droždie a premiešame metličkou. Do ďalšej misky/miesiča vložíme hladkú múku, soľ a cukor. Vajcia rozbijeme do ďalšej misky a rozmiešame. Do misky s múkou postupne pridávame rozmiešané vajcia a vodu s kvasnicami. Nakoniec postupne pridávame maslo. Necháme vymiesiť približne 5 minút. Po vymiesení cesto rozdelíme do ľubovoľných foriem, ktoré naplníme do dvoch tretín. Necháme podkysnúť na teplom mieste približne 20 minút. Vkladáme do vyhriatej rúry na 180 stupňov a pečieme 10 – 12 minút alebo dozlatista. Po upečení namočíme do cukrového sirupu a necháme nasiaknuť.
Cukrový sirup
Všetky suroviny dáme do hrnca a privedieme do bodu varu, odstavíme.
Omáčka z bobuľového ovocia
Do hrnca dáme premyté bobuľové ovocie, pridáme cukor a vyškriabanú vanilku.
Položíme na mierny oheň a keď sa cukor rozpustí, prilejeme pomarančovú šťavu a rum. Ovocie oflambujeme a necháme povariť približne 5 minút na miernom ohni. Dbáme na to, aby sa ovocie príliš nerozvarilo.
Smotanový krém s perníkovým korením
Smotanu dáme na chvíľu do mrazničky a dôkladne vychladíme. Následne ju dáme do nádoby spolu s korením a cukrom a vyšľaháme do jemne hustej peny.
“Babku” pred podávaním prelejeme vaječným likérom.