Hovädzie „spezzatino“ s maslovou tekvicou, topinambury

Hovädzie „spezzatino“ s maslovou tekvicou, topinambury

Recept pre 6 osôb
Doba prípravy 120 min.
ingrediencie:

1 malá maslová tekvica (500 g)
200 g bio hnedých šampiňónov
4 strúčiky cesnaku
1 väčší pór
250 g topinamburov
1 väčšia bio oranžová cvikla
200 g paradajok Tramezzino
1 ks citrónovej trávy
1 bio citrón
1,2 kg bio hovädzieho zadného
120 g sušených bravčových líčok guanciale
4 PL extra panenského olivového oleja Terre Francescane
3 lyžice instantnej polenty Riso Margherita
1 ČL bio citrónového tymianu Mill & Mortar
1 ČL bio korenie Gringo tacos Mill & Mortar
3 ks bio bobkový list Mill & Mortar
bio čierne korenie Mill & Mortar
1 PL bio sladkej červenej mletej papriky Mill & Mortar
1 KL mletej senovky gréckej
morská soľ
3 l vody

postup:

Maslovú tekvicu umyjeme, ošúpeme a vydlabeme semienka, nakrájame na malé kocky. Cviklu umyjeme, ošúpeme a nakrájame na malé kocky. Topinambury umyjeme, ošúpeme a dáme do vody s citrónovou šťavou.
Hovädzie zadné nakrájame na kocky cca 2 x 2 cm. Vo väčšom hrnci na e. p. olivovom oleji opečieme guanciale, pridáme hovädzie mäso, premiešame a opekáme cca 5 minút. Pridáme cesnak, pór nakrájaný na tenké kolieska, premiešame, pridáme papriku, gringo tacos, premiešame a pár minút restujeme na miernom stupni. Dávame pozor, aby sa mäso a koreniny nepripálili. Pridáme žlté paradajky prekrojené na polovicu, podlejeme pol litrom vody, zakryjeme pokrievkou a dusíme pol hodinu, kontrolujeme hladinu vody, tekutina musí byť prítomná.
Pridáme tekvicu, nakrájané šampiňóny na plátky, oranžovú cviklu nakrájanú na kocky, senovku grécku, citrónový tymian, topinambury nastrúhané na struháku na hrubo, citrónovú trávu prepolenú na polovicu a bobkový list.
Zalejeme vodou a varíme, kým hovädzie mäso nie je mäkké, môže to byť až 1,5 – 2 hod. Približne 10 minút pred dovarením ochutíme soľou, čiernym korením rozdrveným v mažiariku a vmiešame polentu.
Pred podávaním vyberieme citrónovú trávu a bobkový list. Voliteľné: podávame s chrumkavou bagetou.

Silvia Horecká

Variť som sa učila už ako dieťa, obaja rodičia pracovali v gastrosegmente v bývalom Československu ale aj v zahraničí. Kulinárske prostredie, kde som vyrastala, zanechalo výraznú stopu v mojom profesnom živote, avšak dnes sa venujem nielen vareniu, ale po rokoch praxe a intenzívneho štúdia sa snažím byť popularizátorom vedy o jedle, propagátorom gastronomickej kultúry, trvalo udržateľnej gastronómie s víziou odovzdávať skúsenosti a učiť ľudí kvalitne jesť. Všetko toto nadšenie pre dobré a kvalitné jedlo s puncom umenia, som skoncentrovala v koncepte Terapia jedlom tak, aby bolo pre nás jedlo úžitkom, ale aj zážitkom zároveň.

Košík

Prehľad objednávky

Váš košík je zatiaľ prázdny :-(!

Váš košík je zatiaľ prázdny :-(