Králičie stehná s olivovou polentou

Králičie stehná s olivovou polentou

Recept pre 4 Osoby
Doba prípravy 20 min.
Doba varenia 90 min.
ingrediencie:

6 králičích stehien s kosťou Relax Rabbit
zeleninový vývar Dlhohrejúce platne alebo voda podľa potreby
30 g bio Tatranského masla
2 lyžice bio extra panenského olivového oleja Terre Francescane
2 x 400 ml konzervy paradajok / lúpané paradajky v paradajkovej šťave
Mutti trstinový cukor alebo med Cera mel na dochutenie
1/4 lyžičky sušenej bazalky
1/4 lyžičky bio sušeného oregana Mill & Mortar
1/2 lyžičky bio mletej červenej papriky Mill & Mortar
1/4 lyžičky bio sušeného tymiánu Thyme cut Mill & Mortar
1 lyžička sušenej petržlenovej vňate
4 strúčiky cesnaku
2 cibule, ošúpané a nahrubo nakrájané
bazalka Hausnatura

Polenta:
200 g predvarenej polenty Riso Margherita
soľ Sal de Ibiza
čierne korenie bio Black Peppercorn Mill & Mortar rozdrvené v mažiariku
olivy Leccino Oliveribio
extra panenský olivový olej Terre Francescanecca
700 - 800 ml zeleninového vývaru alebo vody
50 g strúhaného parmezánu Parmigiano Reggiano
30 g bio Tatranského masla alebo bio extra panenského olivového oleja

postup:

Králičie stehná osoľte a okoreňte. Premiešajte bylinky s extra panenským olivovým olejom a pretlačeným cesnakom a túto zmes vmasírujte do stehien. Nechajte aspoň 30 minút postáť.Stehná z oboch strán opečte na rozpálenom oleji, vyberte ich z panvice, pridajte nakrájanú cibuľu a po niekoľkých minútach restovania aj konzervu paradajok so šťavou. Paradajky jemne popučte, nechajte ich zmäknúť, vráťte späť stehná a, ak treba, prilejte vývar alebo vodu tak, aby časť stehien z tekutiny vyčnievala. Prikryte a nechajte dusiť v rúre vyhriatej na 160 °C domäkka.Stehná vyberte z výpeku a, ak chcete, pred podávaním ešte v rúre vyhriatej na 200 – 220 °C dozlatista zapečte.Paradajkovú šťavu z dusenia stehien prepasírujte cez sitko, zahustite ďalším varením, zjemnite maslom a, ak treba, dochuťte soľou. Trocha cukru alebo medu môže pomôcť vyrovnať prípadnú kyslosť omáčky.

Pripravte polentu: vývar alebo vodu priveďte k varu, pomaly a postupne doň metličkou primiešajte instantnú polentu. Varením na slabom plameni pripravte kašovitú polentu (podobne ako krupicovú kašu), ku koncu ju odstavte z plameňa a primiešajte do nej nakrájané olivy, nastrúhaný parmezán a maslo alebo extra panenský olivový olej. Dochuťte ju soľou a mletým korením.
Králičie stehná podávajte s paradajkovou omáčkou, olivovou polentou a napr. čerstvou bazalkou.Králičie stehná osoľte a okoreňte. Premiešajte bylinky s extra panenským olivovým olejom a pretlačeným cesnakom a túto zmes vmasírujte do stehien. Nechajte aspoň 30 minút postáť.Stehná z oboch strán opečte na rozpálenom oleji, vyberte ich z panvice, pridajte nakrájanú cibuľu a po niekoľkých minútach restovania aj konzervu paradajok so šťavou. Paradajky jemne popučte, nechajte ich zmäknúť, vráťte späť stehná a, ak treba, prilejte vývar alebo vodu tak, aby časť stehien z tekutiny vyčnievala. Prikryte a nechajte dusiť v rúre vyhriatej na 160 °C domäkka.Stehná vyberte z výpeku a, ak chcete, pred podávaním ešte v rúre vyhriatej na 200 – 220 °C dozlatista zapečte.Paradajkovú šťavu z dusenia stehien prepasírujte cez sitko, zahustite ďalším varením, zjemnite maslom a, ak treba, dochuťte soľou. Trocha cukru alebo medu môže pomôcť vyrovnať prípadnú kyslosť omáčky.

Pripravte polentu: vývar alebo vodu priveďte k varu, pomaly a postupne doň metličkou primiešajte instantnú polentu. Varením na slabom plameni pripravte kašovitú polentu (podobne ako krupicovú kašu), ku koncu ju odstavte z plameňa a primiešajte do nej nakrájané olivy, nastrúhaný parmezán a maslo alebo extra panenský olivový olej. Dochuťte ju soľou a mletým korením.
Králičie stehná podávajte s paradajkovou omáčkou, olivovou polentou a napr. čerstvou bazalkou.

Tipy:

- alternatívou ku králičím stehnám sú napríklad kuracie stehná, prípadne aj akýkoľvek iný druh hydiny: perlička, malé kuriatka, stehno z menšej morky
- polenta (z latinského slova pollen = "jemná múka") bola v minulosti kaša z mletých, drvených zŕn rôznych obilnín, po príchode kukurice do Európy je dnes známa práve jej kukuričná verzia. V minulosti bola polenta považovaná za jedlo chudoby.

Ľuboš Mego

Ľuboš varí vyše dvadsať rokov a svoje povolanie miluje. Práca ho drží vo fyzickom a duševnom pohybe a umožňuje mu využiť všetky jeho zmysly a talenty. Verí, že správne a pozorne pripravené jedlo nás robí šťastnejších a zdravších. Má rád pestré, vyvážené a výživné jedlá, ktoré sú pripravené, distribuované a konzumované v súlade s prírodou a našim okolím. Už pár rokov spolupracuje so sieťou výnimočných potravín Yeme, s ktorou spolu so zákazníkmi zdieľajú podobný postoj k surovinám a spôsobu ich získavania.

Košík

Prehľad objednávky

Váš košík je zatiaľ prázdny :-(!

Váš košík je zatiaľ prázdny :-(