Gemerské ovečky

Gemerské ovečky

Gemerské ovečky

Oživenie slovenskej ovčiarskej tradície a kultúry

Kto sme

Tradičné slovenské ovčiarstvo Gemerské ovečky reprezentuje gemerský región s bohatou ponukou výrobkov zo 100 % ovčieho mlieka, pochádzajúcich z domácej produkcie a z vlastných chovov.

Všetky produkty sú vyrobené z ovčieho mlieka od ovečiek, ktoré spásajú rozkvitnuté gemerské pastviny.

V 11. storočí vznikla na území gemerského hradného panstva malebná obec Hubovo, kde sa jej obyvatelia venovali najmä tradičnému poľnohospodárstvu. Na túto tradíciu v uplynulých rokoch nadviazala farma v Hubove, ktorá vybudovala modernú mliekareň na spracovanie ovčieho mlieka, výrobu mliekarenských produktov a založila rozmnožovací chov mliečneho plemena Lacaune. Chov oviec na Slovensku má v súčasnosti viac ako 100-ročnú tradíciu, počas ktorej sa striedalo obdobie rozkvetu s obdobiami úpadku. Ovčiarska tradícia napokon aj vďaka Gemerských ovečkám prežila.

Gemerské ovečky si vo vlastnej réžii zabezpečujú krmivo, starostlivosť o ovce, spracovávanie mlieka v mliekarni až po výrobu bryndze, žinčice, syrov a jogurtov. Na farme v Hubove a v Revúcej ovečky chovajú s celoročným pobytom v modernizovanej produkčnej ovčiarni s niekoľkohektárovou plochou na pasenie. Počas celej letnej sezóny sa ovečky pasú na zelených rozkvitnutých pastvinách na Gemeri a v zime sú ustajnené v ovčiarňach na farme v Hubove, kde sa o nich stará skúsený personál. Vďaka kvalitnému krmivu sú schopné produkovať mlieko aj v zime a môžu byť dojené počas celého roka. Pri výrobe mliekarenských výrobkov používajú štandardné postupy, kedy vstupuje do výroby surové ovčie mlieko, ktoré následne prechádza pasterizáciou. V snahe zachovať tradičné ovčiarske remeslo na Slovensku vyrábajú produkty stále aj ručne.

Ovčie mlieko patrí medzi nenahraditeľné poklady slovenského gastronomického bohatstva. V porovnaní s kravským mliekom je hustejšie a výživnejšie a obsahuje dvojnásobok bielkovín, tukov a vitamínov zo skupiny B, ako aj dôležité vitamíny A, D a K rozpustné v tukoch. Ovčie mlieko má vysoký podiel sušiny a je prirodzene homogenizované. To znamená, že pri jeho spracúvaní sa smotana neoddeľuje od mlieka, vďaka čomu je ľahko stráviteľné a zachováva si lahodnú krémovú chuť.

Video

Vyrábame

Košík

Prehľad objednávky

Váš košík je zatiaľ prázdny :-(!

Váš košík je zatiaľ prázdny :-(