Dardanos Fine Foods

Dardanos Fine Foods
Z olivovej krajiny chránenej UNESCOM
Kto sme
Špeciality z olív starostlivo vyrábané z vysokokvalitných olív ručne zberaných v najvhodnejšom momente. Presne tak, ako to naučil Aliho, večne zatúlaného v tieni olivových stromov, jeho starý otec.
Nádherné pobrežie západného Turecka pohladené čistou vodou Egejského mora je ohraničené olivovými záhradami, skalnatými útesmi a borovicovými lesmi. Neďaleko İzmiru v provincii Aydin spracováva toto prírodné bohatstvo spoločnosť Dardanos v podobe za studena lisovaných extra panenských olivových olejov a delikátnych špecialít z úžasného plodu olivovníka Ayvalik, odrody typickej pre tento región.
Olivy odrody Ayvalık majú jedinečnú chuť vďaka bohatej minerálnej pôdnej štruktúre a podnebiu regiónu, v ktorom sa pestujú. Okrem vynikajúcich vysokých senzorických vlastností sú vhodné na výrobu extra panenského olivového oleja aj na bežnú konzumáciu. Olivy s prvotriednou chuťou sa získavajú z vysoko aromatických plodov s takmer okrúhlym valcovitým tvarom. Táto odroda produkuje stredný až jemný olivový olej. Má príjemnú kvetinovú a sviežu bylinkovú vôňu. Rovnováha jemnej horkosti, silnej ovocnosti a ostrej štipľavosti je priam dokonalá.
Ayvalık je celý o olivách. V súčasnosti je hlavným mestom olív v Egejskom regióne. Olivová krajina zapísaná na zozname UNESCO s priemyselnou architektúrou v blízkosti prístavu, vyvinutá na výrobu a obchod s olivovými produktmi, dokonale zapadá do konceptu kultúrnej krajiny. Má jedinečnú geografickú polohu v severnej oblasti Egejského mora, kde olivové háje pokrývajú takmer 41,3 % regiónu a rodia okolo 2,5 mil. olivovníkov. Nepretržité využívanie pôdy, rozsah výroby olivového oleja a jeho tradície vytvorili v Ayvalıku jedinečnú kultúrnu identitu, ktorá našla svoje vyjadrenie v kultúrnych vzoroch a budovách používaných na výrobu olivového oleja, ako aj v samotnom tradičnom osídlení. Je to jedinečný fakt, na ktorý je nutné poukázať nielen v záujme zachovania dedičstva, ale aj ako podnetný príklad toho, ako bola ľudská kultúra priamo spojená s prírodou.
Nádherné pobrežie západného Turecka pohladené čistou vodou Egejského mora je ohraničené olivovými záhradami, skalnatými útesmi a borovicovými lesmi. Neďaleko İzmiru v provincii Aydin spracováva toto prírodné bohatstvo spoločnosť Dardanos v podobe za studena lisovaných extra panenských olivových olejov a delikátnych špecialít z úžasného plodu olivovníka Ayvalik, odrody typickej pre tento región.
Olivy odrody Ayvalık majú jedinečnú chuť vďaka bohatej minerálnej pôdnej štruktúre a podnebiu regiónu, v ktorom sa pestujú. Okrem vynikajúcich vysokých senzorických vlastností sú vhodné na výrobu extra panenského olivového oleja aj na bežnú konzumáciu. Olivy s prvotriednou chuťou sa získavajú z vysoko aromatických plodov s takmer okrúhlym valcovitým tvarom. Táto odroda produkuje stredný až jemný olivový olej. Má príjemnú kvetinovú a sviežu bylinkovú vôňu. Rovnováha jemnej horkosti, silnej ovocnosti a ostrej štipľavosti je priam dokonalá.
Ayvalık je celý o olivách. V súčasnosti je hlavným mestom olív v Egejskom regióne. Olivová krajina zapísaná na zozname UNESCO s priemyselnou architektúrou v blízkosti prístavu, vyvinutá na výrobu a obchod s olivovými produktmi, dokonale zapadá do konceptu kultúrnej krajiny. Má jedinečnú geografickú polohu v severnej oblasti Egejského mora, kde olivové háje pokrývajú takmer 41,3 % regiónu a rodia okolo 2,5 mil. olivovníkov. Nepretržité využívanie pôdy, rozsah výroby olivového oleja a jeho tradície vytvorili v Ayvalıku jedinečnú kultúrnu identitu, ktorá našla svoje vyjadrenie v kultúrnych vzoroch a budovách používaných na výrobu olivového oleja, ako aj v samotnom tradičnom osídlení. Je to jedinečný fakt, na ktorý je nutné poukázať nielen v záujme zachovania dedičstva, ale aj ako podnetný príklad toho, ako bola ľudská kultúra priamo spojená s prírodou.